Skip to content

Hvalnica melanholiji

Avtor: László Földényi

Prevod: Gabriela Gaal

Del zbirke: Koda

Kategorija: Humanistika in družboslovje


  • leto izida: 2018
  • št. str.: 260
  • isbn: 9789612843946
  • cena: 27,00 EUR
  • leto izida: 2018
  • št. str.: 260
  • isbn: 9789612844639
  • cena: 25,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Leta 1988 je izšla Földényijeva Hvalnica Melanholiji v nemščini in avtorja predstavila nemško govorečemu občinstvu. Po treh desetletjih se Földényi v novi knjigi vrača k tej isti temi, da bi raziskal, ali je melanholija v sodobni užitkarski družbi sploh še relevantna. Iz tega zornega kota avtor v svoji bogato ilustrirani knjigi preiskuje različne aspekte sodobne umetnosti, kjer svojo pozornost namenja tako posameznim umetnikom − kot sta Anselm Kiefer in Francis Bacon, pisateljem, kot je W. G. Sebald, arhitektom, kot je Peter Zumthor, fotografom, kot je Hans-Peter Feldmann, ter filmarjem, kot je Stanley Kubrick −, kot tudi prehodu analogne dobe v digitalno, ki je radikalno spremenila naše dojemanje na vseh področjih vsakdana. Földényijev zorni kot se širi od popolnoma osebnih opažanj in izkušenj k časovno kritičnemu horizontu, pri čemer lahko knjigo beremo kot tožbo nad izgubo metafizičnega občutka v današnjem času.

Recenzije

»Ker gre, kot pravi naslov, za »hvalnico« ni težko pričakovati, da bo melanholija na teh 236 straneh, kolikor zapis zavzema, (po)hvaljena, še prej ali sočasno pa uzrta in osvetljena s perpektive, ki temu stanju, bolje skupku čustvovanja širšega razpona, ki »predvsem ni otožnost, slabovoljnost, ampak notranja moč«, omogoča bolj precizen vpogled v realnost obstoja posameznika in družbe, v kateri biva /.../.«
-(AirBeletrina).

O avtorju

László F. Földényi (1952) je madžarski esejist, kritik, prevajalec in predstojnik katedre za teorijo umetnosti na Akademiji za filmsko in gledališko umetnost v Budimpešti. Njegova dela so prevedena v več jezikov. Je urednik madžarske izdaje zbranih del Heinricha von Kleista in se že dalj časa ukvarja z odnosom evropske mistike do klasične avantgarde 20. stoletja. Je član nemške Akademije za jezik in književnost, od leta 2014 pa tudi član njenega predsedstva.

Več o avtorju