Skip to content

Inženirji duše

Avtor: Frank Westerman

Prevod: Tanja Mlaker

Del zbirke: Koda

Kategorija: Humanistika in družboslovje, Razprodane knjige


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 300
  • isbn: 9789612423346
  • cena: 29,00 EUR

O knjigi

Leta 1932 je Stalin prvikrat uporabil frazo »inženirji duše« in z leti je to postal še predobro znan in zastrašujoč koncept. Pisatelji naj bi – enako kot pravi inženirji – pripomogli k definitivni utemeljitvi komunističnega paradiža ter pomagali zgraditi t. i. »novega človeka«. Pisateljem so oblasti kot dodatno nalogo namenile tudi hvalo graditeljev, in tako so dela o ogromnih gradbenih projektih prerasla v poseben žanr literarne propagande. Nizozemski novinar in pisatelj Frank Westerman je potovanje po literarni zgodovini združil s svojim resničnim potovanjem po Rusiji, saj si je pobliže ogledal in podrobno raziskal ostanke in posledice megalomanskih gradbenih del. Knjiga Inženirji duše ni samo rekonstrukcija preteklosti, temveč avtor v njej nenehno posveča pozornost tudi dandanašnji Rusiji. Literatura, tehnika in sodobna družba so glavni stebri, na katerih sloni ta kratkočasno napisano delo, ki je obenem kulturna analiza, zgodovinski brevir, literarna študija in portret ruske družbe 20. stoletja.

Recenzije

»Westerman (1964), Nizozemec, ki je diplomiral na agronomiji z analizo namakalnih sistemov Indijancev v Andih, nato začel pisati prve reportaže, bil tudi na Balkanu, potem pa objavil več literarnih in esejističnih del, že po prvih straneh knjige Inženirji duše (naslov je Stalinova fraza, po kateri naj bi pisatelji, tako kot pravi inženirji, s svojimi stvaritvami odločilno pripomogli k izgradnji novega človeka) pokaže, da s svojo izkustveno reportažo, cepljeno z izvrstno preštudiranim ozadjem, misli resno in da se s svojim pisanjem (mešanico žlahtnega potopisa in pedantnega zgodovinskega eseja) skuša uvrstiti v prvo ligo tovrstnih piscev, med katere, denimo, spadata Kapuściński in Nooteboom. Westerman, ki si je zemljevid Rusije kupil v moskovskem metroju od nekega brezposelnega geologa, to deželo enajstih časovnih pasov nalepi nad delovno mizo, potem pa nas pahne v svojevrstno raziskovanje ruske polpreteklosti, od skrivnostnega zaliva Kara-Bogaz pri Kaspijskem jezeru, ki na enih zemljevidih obstaja, na drugih pa ne, kar avtorja vleče v raziskavo terena na kraju samem, do vivisekcije življenjepisa Maksima Gorkega, »pisatelja številka 1«, ki je ključno vplival na rusko književnost Stalinovih časov in usodno začrtal mnoge pisateljske poti tistega obdobja. Izvrstno. Samo Rugelj«

O avtorju

Frank Westerman (1964, Emmen, Nizozemska) je študiral na Agronomski fakulteti v Wageningenu ter se specializiral za tehniko gojenja tropskih kultur. Je avtor številnih literarnih in esejističnih del, ki jih kritika rada postavlja ob bok velikim potopisnim avtorjem in esejistom 20. stoletja, kot sta Bruce Chatwin in Ryszard Kapuściński. Njegova zadnja knjiga Žival, nadžival govori o usodi lipicancev in je po Inženirjih duše druga Westermanova knjiga, prevedena v slovenščino.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja