Skip to content

Žival, nadžival

Avtor: Frank Westerman

Prevod: Mateja Seliškar Kenda

Del zbirke: Koda

Kategorija: Humanistika in družboslovje, Razprodane knjige


  • leto izida: 2013
  • št. str.: 255
  • isbn: 9789612426552
  • cena: 24,00 EUR

O knjigi

Kot otroka so Westermana učili, da se z dotikom lipicanca dotikamo žive zgodovine. Temu večkrat nagrajeni novinar in esejist sledi v svojem dostopnem delu, ki se bere kot kriminalni roman. V številnih intervjujih, dokumentih in raziskavah Frank Westerman v tej mednarodno odmevni knjigi sledi usodi lipicancev v 20. stoletju. Skozi zgodbo o lipicancu Conversanu Primuli razkriva usodo štirih generacij teh plemenitih konj in raziskuje, kakšen pomen so imeli za najmogočnejše državne voditelje v času od razpada avstro-ogrske monarhije do snovanja novih držav na območju nekdanje Jugoslavije, vzpostavlja številne, tudi šokantne vzporednice med poželenjem diktatorjev, rasističnimi idejami ter konjsko vzrejo in tako s hrbtov belih konj slika zgodovino njihovih jezdecev.

Recenzije

»Westermana (1964), Nizozemca, ki svoje knjige piše kot mešanico navdihujočega potopisa in izpiljenega zgodovinskega eseja, v slovenščini že poznamo, saj je leta 2009 pri nas izšlo njegovo delo Inženirji duše, v katerem je avtor odšel po poti vpliva ruskih pisateljev v času Stalina. Njegovo pričujoče delo pa bo za naš prostor še bolj zanimivo, saj si v unikatni mešanici osebne reportažne izkušnje in zgodovinsko-biološkega eseja vzame za epicenter lipicance, pri katerih skuša odgovoriti na vprašanje, ali človekov odnos do te znamenite in plemenite živali (najdlje načrtno vzgajane živali v naši zgodovini), lahko kaj pove tudi o nas samih in o Evropi v zadnjih štirih stoletjih. Njegovo raziskovanje ga seveda privede tudi v naše kraje, pri njem pa vleče presenetljive vzporednice, kot je, denimo, to, da je bil za priznano čistokrvnost lipicanca pogoj, da njegova starša izvirata iz najmanj petih generacij čistokrvnih lipicancev, kar je, nenavadno ali pa morda tudi ne, ustrezalo tudi nemškemu pogoju za sprejem v elitne enote SS, saj so morali interesenti predložiti arijsko potrdilo za svoje družinsko drevo od leta 1800 naprej. Kot je Westermanu rekel en od rejcev lipicancev: »Ko se dotakneš lipicanca, se dotakneš zgodovine.« (Samo Rugelj; Bukla)«

O avtorju

Frank Westerman (1964, Emmen, Nizozemska) je študiral na Agronomski fakulteti v Wageningenu ter se specializiral za tehniko gojenja tropskih kultur. Je avtor številnih literarnih in esejističnih del, ki jih kritika rada postavlja ob bok velikim potopisnim avtorjem in esejistom 20. stoletja, kot sta Bruce Chatwin in Ryszard Kapuściński. Njegova zadnja knjiga Žival, nadžival govori o usodi lipicancev in je po Inženirjih duše druga Westermanova knjiga, prevedena v slovenščino.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja