Skip to content

Jagababa

Avtor: Dane Zajc

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Poezija, Dramatika


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 111
  • isbn: 9789612421007
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Jagababa je poezija v dramski obliki, ki pred nami razpira vmesni prostor med življenjem in smrtjo, med dogajanjem in fantazmo, med prividom in resničnostjo pesniške besede. Glavna oseba Jagababe je smrt sama v obliki Dekelce, ki vstopa v blodnjavi in temačni svet krivde in obračuna, ki se odvija v besedah, spominih in blodnjah oglarja Gregorja, še enega v vrsti upodobitev lika pesnika v Zajčevi dramatiki. Jagababa je tekst o prehodu v prostor, kjer so na videz trdne zakonitosti tukajšnjosti razveljavljene. Če je večni ideal literature zajeti neulovljivo, potem je v tem velikem dramskem tekstu, v svoji pesniški oporoki, Danetu Zajcu uspelo pričarati koherenten prostor, kamor besede običajno ne morejo. Jagababa je tekst s hrbtne strani našega bivanja.

Recenzije

»Jagababa Daneta Zajca je zagotovo vrhunsko sodobno slovensko dramsko delo, hkrati pa izjemno samosvoje in skrivnostno.« (Aleš Berger, TV Slovenija 1)»Vrvenje podob in oseb se tudi v tej zadnji Zajčevi drami polnokrvno in večpomensko, interpretaciji nenaklonjeno, pesniško silovito in pretresljivo, pa jezikovno izčiščeno in morda celo manj hermetično kot sicer izkaže kot zadnja meja ubesedljive resnišnosti.« (Matej Bogataj, Delo)«

O avtorju

Dane Zajc (1929–2005) je bil pesnik, dramatik, esejist in knjižničar, klasik slovenske in evropske književnosti. Njegov opus obsega osem izvirnih knjig pesmi ter sedem dram za odrasle. Za svoje ustvarjanje je prejel več nagrad, med njimi nagrado Prešernovega sklada, Prešernovo in dve Grumovi nagradi ter Fullbrightovo štipendijo za priznanega umetnika.

Več o avtorju