Skip to content

V belo - zbrane pesmi

Avtor: Dane Zajc


  • leto izida: 2008
  • št. str.: 732
  • isbn: 9789612421939
  • cena: 36,00 EUR

O knjigi

Pričujoča knjige slovenske bralce vrača v samo osrčje bogatega in raznovrstnega Zajčevega pisateljskega opusa. Ob ponatisu vseh sedmih izvirnih pesniških zbirk, knjiga zaobsega tudi pesnikove zgodnje pesmi ter pesmi in cikle, ki so bili objavljeni le revijalno, med drugim tudi pesnikov zadnji večji lirski cikel »Križev pot« (2004). Sestavni del knjige so tudi pesmi iz Zajčevih dram, od zgodnjih iz Otrokov reke (1963) pa do tistih iz Jagababe (2007). Knjigi je priložena zgoščenka Ogenj v ustih, zvočni zapis nepozabnega sodelovanja med pesnikom ter igralcem in glasbenikom Janezom Škofom.

Recenzije

»Daneta Zajca (1929–2005), klasika slovenske književnosti in pesniškega velikana mednarodnega formata, se kot zgodnji najstnik spominjam iz ljubljanske Pionirske knjižnice, kjer mi je, vedno resen in skopih besed, včasih pa tudi s pritajenim nasmeškom na obrazu, podajal izposojene knjige. Seveda takrat še nisem vedel, da je pesnik, a ko sem kasneje, priznam, bolj po naključju kot načrtno, bral kake njegove pesmi, se mi je tedanja pesnikova podoba ujemala z njimi. Sedaj bo seveda drugače, saj so mi prišle v roke njegove zgledno urejene Zbrane pesmi pod skupnim naslovom V belo, še en monumentalni podvig Študentske založbe, prava knjiga za dvestoti naslov njihove Beletrine, projekt skoraj neracionalne ambicioznosti, da vedno znova presežejo svoje dosedanje delo ter postrežejo s kar najbolj žlahtnim kulturnim dogodkom. Ja, obsežni monografiji V belo, ponatisu vseh njegovih izvirnih sedmih pesniških zbirk, dopolnjenih z zgodnjimi pesmimi ter cikli, ki so bili objavljeni le revialno, je dodan še melanholično sentimentalni CD, ki s Škofovo harmoniko in s tihim, a odločnim Zajčevim glasom poezijo slednjega za vedno oživi v glasu in glasbi. Že zveni v ozadju, medtem ko pred mojimi očmi »dva leoparda po snežni planjavi tečeta bela v belem. /…/ V belem se ju ne vidi, ko sta bela. V belem se ne sliši belega sopenja. V belem sta skrita. V belem sta bela.« Samo Rugelj«

O avtorju

Dane Zajc (1929–2005) je bil pesnik, dramatik, esejist in knjižničar, klasik slovenske in evropske književnosti. Njegov opus obsega osem izvirnih knjig pesmi ter sedem dram za odrasle. Za svoje ustvarjanje je prejel več nagrad, med njimi nagrado Prešernovega sklada, Prešernovo in dve Grumovi nagradi ter Fullbrightovo štipendijo za priznanega umetnika.

Več o avtorju