Skip to content

Kako se zaljubiš

Avtor: Maja Vidmar

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Poezija


  • leto izida: 2012
  • št. str.: 137
  • isbn: 9789612424749
  • cena: 23,00 EUR
  • leto izida: 2012
  • št. str.: 137
  • isbn: 9789612426231
  • cena: 7,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Vsaka dobra pesem je v resnici ljubezen, je pa prav ljubezen najzahtevnejša tema, kar jih lahko v obravnavo izbere resen pesnik. Tudi če sodobnost le intuitivno razumemo, je to dovolj, da vemo, da terja glasno govorjenje o ljubezni v dobi, ki je že davno ponotranjila strah pred naivnostjo in si nadela temni cinizem, posebno avtorsko živost. Prav v brk »resnim časom« Maja Vidmar ljubezen sooča z lahkotnim pojmom zaljubljenosti, četudi v zbirki nikjer ne srečamo površnega čustva, pač pa izključno izborjene in bivanjsko pogojene različice čustvovanja ter čutenja. Formula teh pesmi je mehčanje meje treh diskurzov: pesemskega, diskurza ljubezni in diskurza razlaganja ljubezni. Rezultat procesa je dokaz, da med njimi ni jasne ločnice. Kar najbolje vedo pesniki, ki so napisali uspešno ljubezensko pesem, in pa bralci, ki ljubezenske pesmi berejo kot najbolj popolno ljubezen.

Recenzije

»Prvi del pesniške zbirke Maje Vidmar prežema vprašanje, kako se zaljubiš ‒ v hčerko, sina, preteklost, svoje zaljubljanje, celo smrt. Sklopa Basni in anekdote ter Belo prav tako prežema ničkolikokrat obravnavana tematika zaljubljenosti, kar bi lahko vodilo v patetičnost in zvodenelost pesmi … Vendar pesnica, ki je za zbirko Prisotnost prejela Jenkovo nagrado, tudi tokrat opravi odlično delo, saj se pesmi loteva na svež način, tudi skozi prizmo humorja: »Kako se lahko zaljubiš / v moškega, ki / te ljubi? // Samo odpustiš mu, / da je tako slabo / izbral.« (Tina Škrajnar Petrovič; Bukla)«

O avtorju

Maja Vidmar (1961, Nova Gorica) je pesnica. Doslej je izdala osem pesniških zbirk. Za svoje delo je vila večkrat nagrajena, prejela je Jenkovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada ter nagrado Hubert-Burda-Stiftung in nagrado mreže gradova književnosti ter nagrado velenjica-čaša nesmrtnosti za vrhunski desetletni slovenski pesniški opus v 21. stoletju.

Več o avtorju