Skip to content

Kamen v melišču

Avtor: Maria Barbal


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 123
  • isbn: 9789612422028
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

»Ena škatla poje in pleše in druga govori in kaže slike, toda mene v teh zgodbah nikoli ni,« pravi Conxa, glavna junakinja prvega romana Marie Barbal. Roman Kamen v melišču pripoveduje namreč zgodbo človeka, ki ga ni. Govori o usodi preproste ženske iz pirenejske vasice, o kateri ne bo nikoli glasu ne v časopisu ne na radiu ali na televiziji. Toda v tej prezrti usodi uspe Marii Barbal s kirurško natančnostjo pokazati, kako človeka stre mlinski kamen zgodovine in časa. Svet gre svojo pot, posameznik se težko upira velikim dogodkom, toda človeka odnaša s sabo tudi tok zorenja, ki se prelomi v staranje. Tkivo romana je torej spleteno z dvema votkoma: tu je neizogibni duh zgodovinskega časa, pa tudi neizogibni lok človeškega življenja. Iz besed preproste ženice rase zapletena resnica.

Recenzije

»Naslov bi lahko razumeli tudi kot opis njenega značaja, njene velikokrat neaktivne vloge, ki jo je odigrala v svojem življenju. Ostarela Conxa nam stran za stranjo niza spomine, ki se bolj ali manj končajo v kaosu in terorju državljanske vojne. Sledijo utrinki iz let po vojni, ko se mora ukloniti novemu pretresu svojega življenja: preseliti se v mesto, s slikovitega katalonskega podeželja pristane v Barceloni, ki ji je tuja v vseh pogledih. (Jasna Mlakar, www.dobreknjige.si)«

O avtorju

Maria Barbal (1949, Tremp, Španija) se je občinstvu prvič predstavila z romanom Kamen v melišču (Študentska založba), ki danes velja za eno najpomembnejših pripovednih del sodobne katalonske proze. Njena dela so prevedena v več tujih jezikov, v rodni Kataloniji pa so jo nagradili z najvišjo medaljo creu de Sant Jordi za umetniško ustvarjanje.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja