Skip to content

Kameni splav

Avtor: Jose Saramago

Prevod: Barbara Juršič

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2014
  • št. str.: 346
  • isbn: 9789612429669
  • cena: 26,00 EUR
  • leto izida: 2014
  • št. str.: 346
  • isbn: 9789612840242
  • cena: 15,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Ko Joana Carda z brestovo palico zariše v pesek črto, ki je ni mogoče izbrisati, Joaquim Sassa v morje zaluča kamen, ki noče pristati, ko začne Joséju Anaiçu slediti jata škorcev in se nit nogavice, ki jo para Maria Guavaira, vleče kar v neskončnost, sledi neizbežno. Pirenejsko gorovje se razklene in Iberski polotok splava po vodi. Dogodek pretrese mednarodno politiko in sproži proteste javnosti, ki zajamejo celotno Evropo. ZDA in Kanada sklicujeta tajne konference in načrtujeta strategijo ravnanja s priseljenci iz novih sosedskih držav. Medtem se dve ženski, trije moški in pes, povezani zaradi skrivnostne modre niti, odločijo poiskati konec sveta. Čeprav je ta zaradi spremenjene perspektive, precej blizu, se za pomembnejšo izkaže bližina, ki se ustvari med njimi.

Recenzije

»Portugalskega nobelovca Joséja Saramaga (1922–2010) v slovenščini že kar dobro poznamo po romanih, v katerih včasih nenavadno, vsekakor pa izzivalno (alegorično) osnovno idejo izpelje z izpiljenim literarnim stilom. Tako je morda njegovo najbolj znano delo Esej o slepoti, ki je pozneje našlo pot tudi na filmska platna. V svojem zadnjem objavljenem romanu, Kajn, Saramago biblijsko zgodbo pripoveduje skozi oči glavne pripovedne osebe. Tudi v romanu Kameni splav iz leta 1986 (to je bilo leto, ko sta se Španija in Portugalska pridružili Evropski uniji) je podobno: nekje v Albèrskih hribih se pojavi prva razpoka v veliki naravni skalni ploščadi, ki sprva spominja na črto, narejeno z ošiljeno konico svinčnika, potem pa se ta začne širiti, tako v globino kot dolžino, dokler ne pripelje do tega, da se Pirenejsko gorovje razkolje in odplakne Iberski polotok. Španija se skupaj s Portugalsko dobesedno, fizično, odcepi od Evrope in zaplava po oceanu. Dogodek seveda sproži pretres v mednarodni politiki, razmerja moči v Evropi se začnejo spreminjati, Amerika in Kanada pa se pripravljata na priseljence iz novih sosedskih držav. V jedru romana pa je skupinica moških in žensk (da o psu ne govorimo), ki se odloči poiskati konec sveta, kar vodi v svojevrstno potovanje k njim samim. Po Kamenem splavu, ki ga zlahka beremo kot alegorijo našega bivanja, je bil leta 2002 posnet tudi celovečerni film.«
-(Samo Rugelj, Bukla).

O avtorju

José Saramago (1922 – 2010) se je rodil v Azinhagi na Portugalskem. Bil je pisatelj, dramatik, novinar in kolumnist. Napisal je več kot trideset literarnih del. Leta 1998 je prejel Nobelovo nagrado za književnost.

Več o avtorju