Skip to content
Uspešnica

Kozmopolis

Avtor: Don De Lillo

Prevod: Aljaž Kovač

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman, Razprodane knjige


  • leto izida: 2014
  • št. str.: 210
  • isbn: 9789612429621
  • cena: 24,00 EUR
  • leto izida: 2014
  • št. str.: 210
  • isbn: 9789612840167
  • cena: 11,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Eric Packer, 28-letni newyorški multimilijonar, si nekega dne v aprilu zada na videz preprosto nalogo: obiskati frizerja na drugem koncu Manhattna. Potovanje v razkošni, neprebojni, visoko tehnološko opremljeni beli limuzini se izkaže za nič manj kot futuristično odisejado. Packerju pot prestrezajo prometni zamaški zaradi obiska predsednika ZDA, antikapitalistični protest in pogrebna povorka za sufijskim reperjem. Ovinki do cilja se daljšajo še zaradi naključnih srečanj z ženo in nenaključnih »srečanj« z manj usodnimi ženskami. Na račun samozavestnega prepričanja, da bo vrednost japonskega jena padla, Packer mimogrede izgublja velikanske vsote svojega in tujega kapitala. Izključevanje možnosti nepredvidljivega, na katero ga tiho opominja njegova asimetrična prostata, pa ga ne stane le denarja, ampak tudi iluzije o lastni nesmrtnosti.

Recenzije

»Kozmopolis, trinajsti roman enega najbolj znanih sodobnih ameriških pisateljev Dona DeLilla (1936, pri nas smo ga do zdaj poznali po prevodu Belega šuma), je bil objavljen leta 2003, v film pa ga je osem let pozneje prelil kontroverzni kanadski režiser David Cronenberg. Zgodbo poganja postkapitalistični, kiberkapitalistični glavni junak Eric Packer, mladi newyorški multimilijonar in špekulant z deviznimi tečaji, ki bogato stavi na padec japonskega jena. Spremljamo ga na njegovi, v tehničnem smislu precej banalni vožnji k frizerju skozi Manhattan, kjer pa mu na pot pridejo mnogi nepričakovani dogodki, od antikapitalističnih demonstracij do prometnih zastojev zaradi obiska predsednika. S kirurško hladnim, intelektualističnim pripovednim stilom nam DeLillo predstavi Packerjev način razmišljanja ter njegovo odmaknjenost od realnega življenja, ki ga na eni strani zaznamuje njegovo brezosebno konzumiranje, na drugi pa obsedenost z zdravjem. Kozmopolis tako lahko beremo tudi kot napoved finančne krize, do katere je prišlo pet let po njegovem izidu in jo je v dobršni meri povzročila ravno brutalno brezbrižna preračunljivost tovrstnih finančnih špekulantov.«
-(Samo Rugelj, Bukla).

O avtorju

Don DeLillo (1936, New York) je eden najvidnejših ameriških pisateljev svoje generacije. Z romanom Beli šum se je uveljavil kot kultni avtor in za knjigo prejel prestižno National Book Award. Uvrstil se je med finaliste za Pulitzerjevo nagrado za književnost. Leta 1999 je postal prvi ameriški pisatelj, ki je prejel veliko mednarodno nagrado Jerusalem Prize.

Več o avtorju