Skip to content

Kritika in klinika

Avtor: Gilles Deleuze

Prevod: Suzana Koncut

Del zbirke: Koda

Kategorija: Humanistika in družboslovje


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 244
  • isbn: 9789612422905
  • cena: 25,00 EUR

O knjigi

Kritika in klinika je Deleuzov izbor tekstov o literaturi, natančneje o temeljnih konceptih in dilemah literature. Deleuze zastavlja vprašanje pisave, natančneje »manjšinske« pisave, ki v svojem jeziku izumlja nov, tuj jezik. Takšna pisava, ki jo lahko najdemo v literarni umetnosti, spravlja na površje notranjo zunanjost jezika in s tem pisavo nagiba v »delirij«. toda ta delirij ni nevrotičen, temveč onkraj nevroze izsili »zdravje«. Pisatelji tako po Deleuzu niso bolniki, temveč zdravniki civilizacije. Knjiga tako odpira tudi vprašanje odnosa med filozofijo in literaturo. Tega odnosa se loteva v obeh smereh. Ne le da poskuša izčrpati filozofske koncepte, ampak poskuša tudi preko poezije povedati nekaj novega o filozofiji.

Recenzije

»Kritika in klinika je Deleuzov izbor tekstov o literaturi, natančneje o temeljnih konceptih in dilemah literature. Deleuze zastavlja vprašanje pisave, natančneje »manjšinske« pisave, ki v svojem jeziku izumlja nov, tuj jezik. Takšna pisava, ki jo lahko najdemo v literarni umetnosti, spravlja na površje notranjo zunanjost jezika in s tem pisavo nagiba v »delirij«. Toda ta delirij ni nevrotičen, temveč onkraj nervoze izsili »zdravje«. Pisatelji po Deleuzu niso bolniki, temveč zdravniki civilizacije. Knjiga odpira tudi vprašanje odnosa med filozofijo in literaturo. Tega odnosa se loteva v obeh smereh. Ne le da poskuša iz del Carrolla, Becketta, Lawrencea in drugih izčrpati filozofske koncepte, ampak poskuša tudi preko poezije povedati nekaj novega o filozofiji. (www.rtvslo.si)«

O avtorju

Gilles Deleuze (1925 – 1995, Pariz) je bil filozof, eden osrednjih mislecev 20. stoletja. V svojih delih je poleg filozofije naslavljal literaturo, film in likovno umetnost. S svojim delom je zaznamoval več filozofskih in umetnostnih smeri, vključno z literarno teorijo, post-strukturalizem in postmodernizem.

Več o avtorju