Skip to content

Kuga

Avtor: Albert Camus


  • leto izida: 2020
  • št. str.: 334
  • isbn: 978-961-284-677-0
  • cena: 27,00 EUR
  • leto izida: 2020
  • št. str.: 197
  • isbn: 9789612846763
  • cena: 19,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Camusev roman Kuga je v izvirniku prvič izšel leta 1947, v slovenskem prevodu Jožeta Javorška pa leta 1965. Velja za nekakšen literarni komplement avtorjevega filozofskega eseja Uporni človek, ki je izšel le nekaj let pozneje. Roman Nobelovega nagrajenca je po treh četrtinah stoletja še vedno zelo aktualen, saj se sooča z najglobljimi in najbolj občimi vprašanji človečnosti – pa naj ga beremo kot alegorijo ali kot kroniko izbruha elementarne nesreče v obliki epidemije, ki prizadene mesto Oran. Mejne situacije seveda zahtevajo mejne odločitve, v katerih se kažejo posebnosti različnih značajev, ki jih pisatelj mojstrsko oblikuje in predstavi v konkretnih potezah svojih literarnih oseb. Čeprav med njimi osrednje mesto zaseda zdravnik Rieux, pa nam Camus s svojo pisateljsko odličnostjo nadvse nazorno približa tudi druge like, med katerimi izstopa srčni občinski uradnik Grand, ki ga scela zaposluje sestavljanje popolnega prvega stavka svoje bodoče knjige.

 

Recenzije

»Elementarne nesreče so čisto vsakdanja zadeva, a je vanje, takrat ko nastopijo, vseeno težko verjeti, zato takšne situacije ljudi vselej najdejo nepripravljene. Dolgo, predolgo časa pa se v tovrstnih primerih izogibamo pravih besed. Tako se tudi Orančani kot kuge izogibajo besede 'kuga' in posledično odlašajo s protiukrepi za njeno zajezitev. Ko je beseda naposled le izgovorjena, se lahko začne boj zoper njo.«
-(Urban Vovk v spremni besedi).

O avtorju

Albert Camus se je rodil leta 1913 v Alžiriji in je že v zgodnjem otroštvu v vojni izgubil očeta, tako da se je izšolal po zaslugi požrtvovalne matere in svojega neizmernega talenta, ki so ga opazili učitelji. V svojem prekratkem, a ustvarjalno razgibanem in plodnem življenju, je bil deležen številnih najpomembnejših priznanj, med katerimi velja posebej izpostaviti Nobelovo nagrado za književnost, ki jo je prejel leta 1957, le tri leta pred svojo tragično smrtjo v prometni nesreči. 

© fotografije Archives Editions Gallimard

Več o avtorju