Skip to content

Le kaj je pisal svojim Alicam

Avtor: Lewis Carroll

Prevod: Branko Gradišnik

Del zbirke: Posebne izdaje

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 244
  • isbn: 9789612421151
  • cena: 5,00 EUR

O knjigi

Za profesorjem logike, ki je občasno segel tudi po peresu in ustvaril eno svetovno najbolj znanih otroških pripovedk, v vsakodnevnem življenju pa je veljal za dokaj zadržanega, zapetega in drobnjakarskega profesorja z imenom Charles Ludwidge Dodgson, se je ohranila obširna korespondenca, katere najzanimivejši del so pisma številnim otrokom Carrollovih sorodnikov in znancev. V teh pismih zaživi imaginativna moč, iskrivost, igrivost, ki jo sicer poznamo le iz Carrollove Alice. Skozi pisma smo priča vzpostavitvi prostorov obrnjene logike, v šale zapakiranih paradoksov in umetelno artikuliranih logičnih preizkusov, hkrati pa velikega sentimenta. Ta odkriva Carrolla, ki je v družbi, kot rečeno, veljal za dolgočasnega moža pravil, kot neprekosljivega zabavljača, humorista, predvsem pa izjemnega stilista. Izjemen prevod izbora pisem izpod peresa Branka Gradišnika je pospremljen s številnimi Carrollovimi risbami, ki so del izvirnih pisem, in s Carrollovimi fotografijami dopisnih prijateljic. Izdajo zaokroža poglobljena spremna beseda poznavalca Carrolla in njegovih Alic Mihe Mohorja.

Recenzije

»Charles Lutwidge Dodgson (1832–1898), bolj znan po svojem pisateljskem psevdonimu Lewis Carroll, je bil vpliven angleški pisatelj in pesnik, profesor matematike in logike, anglikanski duhovnik in fotograf. Njegovo najbolj znano delo je gotovo Alica v čudežni deželi in njeno nadaljevanje Skozi zrcalo in kaj je Alica našla na drugi strani. V zadnjem času pa smo dobili kar dva njegova prevoda, in sicer znamenito pesnitev Zalezovanje žnrka (založba UMco) in pisma številnim otrokom Carrollovih sorodnikov in znancem, ki so izšla v knjigi Le kaj je pisal svojim Alicam (Študentska založba). Oboje je več kot odlično poslovenil eden naših najboljših ­besedotvorcev Branko Gradišnik, ki je v spremni besedi k žnrku napisal, da je v Carrollovem pisanju očitno dovolj privlačnih vsebin, da lahko tekmuje z današnjo ponudbo, pa čeprav so njegova besedila nastala v 19. stoletju. ­Pesnitev o žnrku je posejana s skritimi ugankami in namigi ter govori o neuspešni odpravi devetih mož in enega bobra, ki v eksotičnih krajih skušajo uloviti to bajeslovno bitje. V pismih, ki jih je na videz zapet in drobnjakarski profesor pisal različnim deklicam in dekletom, pa poleg njegove uglajenosti zažari tudi velika imaginativna moč, iskrivost in igrivost njegovega ­pisanja. Renate Štrucl«

O avtorju

Lewis Carroll (1832 - 1898) s pravim imenom Charles Lutwidge Dodgson, je bil matematik, fizik, logik, fotograf. Njegovo najbolj znano delo je Alica v čudežni deželi.

Več o avtorju