Skip to content

Maribor paralaksa

Avtor: Jerneja Ferlež in Peter Rezman

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Kratka proza


  • leto izida: 2019
  • št. str.: 404
  • isbn: 9789612845162
  • cena: 29,00 EUR
  • leto izida: 2019
  • št. str.: 400
  • isbn: 9789612845643
  • cena: 19,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Zbirka novel Maribor paralaksa izhaja iz koncepta dveh različnih pristopov k pisanju dveh po izvoru različnih avtorjev. Vsako novelo uvaja komentar na eno ali več starejših fotografij, iz katerih izstopijo portretiranci in detajli, postavljeni v širši kontekst časa in prostora posnetka, večinoma Maribora v 19. in 20. stoletju. Vsaka pripoved ima dokumentaristični pol, izhajajoč iz realnih dokumentarnih dejstev, in fiktivni oziroma literarni pol, ki izhaja iz prvega. Vse se dogajajo od Trsta do Prage, hkrati pa je vanje vedno vtkan Maribor.

Recenzije

»Knjiga »Maribor paralaksa« izpod peresa Jerneje Ferlež in Petra Rezmana (izšla maja pri Založbi Beletrina) je prepričljiv sprehod po zemljevidu predvojnega Maribora, po mestnih ulicah, trgovinah, medijski in društveni krajini, po socialnih slojih, robovih, po mariborskih institucijah in med intimnimi čutenji meščanov. Deset zgodb razkriva zgodbe ljudi in okolja od zavidljive življenjske radosti do kar najbolj temnih osebnih tragik.«
-(Milojka B. Komprej, Večer).

O avtorju

Jerneja Ferlež (1968) je etnologinja in bibliotekarka, doktorirala je s področja etnologije. Objavila vrsto etnoloških člankov in monografij (Mariborska dvorišča Fotografiranje v Mariboru, Josip Hutter in bivalna kultura Maribora, Stanovati v Mariboru), uredila katalog razstave Nemci in Maribor, sonapisala knjigo Okusiti Maribor ter scenarij za film Mariborska dvorišča. Kot producentka je delala pri Evropski prestolnici kulture Maribor 2012.

Peter Rezman (1956) je bil leta 1983 uvrščen v antologijo Slovenske rudarske pesmi. Poezija: Pesmi iz premoga, Družmirje. Slikanica: Žvalinjak. Slikanica za odrasle: Družmirje.0. Drame: Beseda te gleda, Ljubljana – Gospa Sveta. Prozne zbirke: Kiril Lajš ni lastnik krčme Peter Rezman, Skok iz kože (nagrada fabula), Nujni deleži ozimnice (nominacija za fabulo). Romani: Pristanek na kukavičje jajce, Zahod jame (finalist kresnika), Tekoči trak (nominacija za kritiško sito in nagrado kresnik), Barbara in Krištof.

Več o avtorju