Skip to content

Maršalinja

Avtor: Zora del Buono


  • leto izida: 2022
  • št. str.: 350
  • isbn: 978-961-284-855-2
  • cena: 10,00 EUR
  • leto izida: 2022
  • št. str.: 257
  • isbn: 9789612849399
  • cena: 7,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Maršalinja je večplastna družinska saga, v kateri sledimo mladi Slovenki Zori Ostan, ki po koncu prve svetovne vojne v Bovcu spozna svojega bodočega moža, zdravnika Pietra del Buona, pozneje profesorja radiologije in inovatorja na svojem znanstvenem področju. Po poroki se preselita v Italijo, kjer živita umirjeno meščansko življenje, a ker sta oba prepričana komunista, se kot politična aktivista odločno borita proti Mussolinijevemu fašizmu. Zora je zelo temperamentna, odločna, nadarjena ženska; občuduje maršala Josipa Broza Tita, ki ji v zahvalo za pomoč v narodnoosvobodilnemu boju podeli odlikovanje, njegov diskretni in kompetentni svetovalec pri zdravstvenih vprašanjih pa je prav njen mož Pietro. Zora del Buono v izpiljenem, kompleksnem in duhovitem slogu postavi nepozaben spomenik svoji babici, ob prikazovanju življenja, odvijajočega se v času vojn in nasilja, zagretih in ideoloških bojev, ki krojijo svet vse do današnjih dni, pa izpiše tudi izvrstno sliko dramatičnega 20. stoletja.

Recenzije

»Podrobno, kompleksno in prefinjeno delo. Vsako novo poglavje v romanu je kakor odpiranje vrat v novo sobo življenja Zorine babice, v katerem se odpirajo neznana brezna: kriminalci in fašisti, politično izgnanstvo in ideološka zaslepljenost, homofobija in korupcija, mizoginija in elitizem. Na Netflixu bi bila Maršalinja uvrščena med 'filme' z močnimi ženskami.«
-(Die Tageszeitung).

O avtorju

Zora del Buono (1962) se je rodila v Zürichu, po študiju arhitekture pa je kot arhitektka delala v Berlinu. Poleg tega je soustanovila literarno revijo mare, s katero je sodelovala kot urednica in avtorica. Prvi roman je objavila leta 2008 in z njim takoj pritegnila bralsko in kritiško pozornost. Izdala je še tri romane, napisala pa je tudi dva potopisa. Za roman Big Sue (2010) je leta 2012 prejela ITB Book Award. Njeno zadnje in zelo odmevno delo je družinski roman Maršalinja (2020). Življenje in delo Zore del Buono sta razpeta med ZDA, Švico in Nemčijo.

Več o avtorju