Skip to content

Medenka

Avtor: * Stendhal

Prevod: Jaroslav Skrušný

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2012
  • št. str.: 426
  • isbn: 9789612424367
  • cena: 34,00 EUR
  • leto izida: 2012
  • št. str.: 426
  • isbn: 9789612842314
  • cena: 22,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Medenka je za Lucienom Leuwenom Stendhalov drugi nedokončani roman, ki je prvič izšel leta 1889, se pravi sedeminštirideset let po pisateljevi smrti. Vendar je zgodba o kmečkem dekletu, ki si je z naravno bistrostjo duha, lepoto in odločnostjo utrlo pot v visoke pariške kroge in tam zanetilo pravi požar, ob izidu povzročila pravo senzacijo med ljubitelji romaneskne proze, prevratniška postava naslovne junakinje Medenke pa je z neprikritim žensko-emancipacijskim nabojem odmevala še globoko v 20. stoletje (vneta zagovornica je bila denimo Simone de Beauvoir). Nič nenavadnega: Stendhal je z Medenko naslikal portret osamosvojene, samozavestne, pogumne in dejavne ženske, ki si v želji, da bi prodrla v skrivnost »te tako razvpite ljubezni«, ne pomišlja prekršiti nobene družbene zapovedi in prepovedi, ovreči veljavnih okostenelih verskih naukov in vsiljene meščanske morale in se otresti vsakršnega moškega gospostva. Pred dobrim poldrugim stoletjem je tako pisatelj ustvaril vzorčen zasnutek »junakinje našega časa«.

Recenzije

»Nedokončani roman francoskega pisatelja (1783–1842), ki se je kot vojak in diplomat tudi dejavno udeleževal prevratnega zgodovinskega dogajanja, je izšel skoraj pol stoletja po njegovi smrti, torej 1889, ima za glavno junakinjo kmečko dekle, ki se s svojimi kvalitetami (pamet, lepota, odločnost) uspe prebiti v eminentne pariške kroge. Novi prevod Stendhala je spet imenitno opravil lanski Sovretov nagrajenec (priznanje je dobil za prevod Življenja Henryja Brularda), roman pa je potret Francije devetnajstega stoletja, ko je bila neodvisna, aktivna in samosvoja ženska še velika redkost, kar je Stendhal, znan tudi kot velik osvajalec prelil v subtilni mozaik skrivnostnih vzgibov za kasnejše človeške odločitve. Za vse ljubitelje francoske klasike. (Samo Rugelj; Bukla)«

O avtorju

Francoski pisatelj in diplomat Marie-Henri Beyle (1783–1842) s psevdonimom Stendhal je bil sprva uradnik v vojaški upravi, nato diplomat v Italiji. Bil je ljubitelj umetnosti in je Italijo spoznaval s strastjo, odkrival jo je na pohodih z Napoleonovo vojsko in na potovanjih po državi. Z romani Rdeče in črno, Parmska kartuzija in Lucien Leuwen se je vpisal med velikane francoskega in evropskega romana, tudi zaradi izjemne aktualnosti svojih del.

 

Več o avtorju