Skip to content

Življenje Henryja Brularda

Avtor: * Stendhal

Prevod: Jaroslav Skrušný

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 541
  • isbn: 9789612422967
  • cena: 39,00 EUR

O knjigi

Ideja za besedilo romana Življenje Henryja Brularda se je po pisateljevih lastnih besedah na začetku knjige v njem porodila oktobra 1832, na sprehodu po rimskem griču Gianiculu, ko se je vpraševal, kdo pravzaprav je, katere silnice, dogodki in ideje so mu krojili življenjsko pot, kaj ga je oblikovalo v osebnost, ki jo je spoznaval v svojih zrelih in ustvarjalno najbogatejših letih. Da bi resnici o samem sebi odkrito in neprizanesljivo prišel do dna, se je lotil pisanja literarizirane avtobiografije, ki sega od najrosnejših otroških let v družinskem krogu dedka Gagnona v Grenoblu do prvega vojaškega pohoda z Napoleonovo armado čez zasneženi Prelaz sv. Bernarda v Italijo pozimi leta 1800. Stendhal pripoveduje v prvi osebi, zgodovinska dejstva, dogodke in osebe beleži z naravnost znanstveniško akribijo, kolikor mu jo je pač dopuščal nezanesljivi človeški spomin, kljub temu pa je prvoosebnemu pripovedovalcu nadel izmišljeno, literarno ime: Henry Brulard.

Recenzije

»Pri Študentski založbi je izšel prevod Življenja Henryja Brularda, Stendhalove avtobiografije, v kateri je popisal prvih 18 let svojega življenja. (Polona Balantič, www.rtvslo.si)«

O avtorju

Francoski pisatelj in diplomat Marie-Henri Beyle (1783–1842) s psevdonimom Stendhal je bil sprva uradnik v vojaški upravi, nato diplomat v Italiji. Bil je ljubitelj umetnosti in je Italijo spoznaval s strastjo, odkrival jo je na pohodih z Napoleonovo vojsko in na potovanjih po državi. Z romani Rdeče in črno, Parmska kartuzija in Lucien Leuwen se je vpisal med velikane francoskega in evropskega romana, tudi zaradi izjemne aktualnosti svojih del.

 

Več o avtorju