Skip to content

Neobstoječi vitez

Avtor: Italo Calvino

Prevod: Vera Troha

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman, Razprodane knjige


  • leto izida: 2014
  • št. str.: 125
  • isbn: 9789612429539
  • cena: 24,00 EUR

O knjigi

Agilulfo, paladin Karla Velikega, je častivreden in plemenit vitez, osebnost trdne volje in visokih idealov, brezkompromisen in dosleden; njegova edina napaka je – da ne obstaja. V zloščenem, snežno belem viteškem oklepu je praznina, ničesar ni razen vestnega izpolnjevanja protokolarnih dolžnosti. Njegov sluga Gurdulù po drugi strani obstaja, a je brez zavesti o tem, njegova identiteta je zraščena z vsem, kar vidi, občuti in doživi zunaj sebe. Potem so tu še mladi Rambaldo, ki se dokazuje z dejanji, Torismondo, ki sledi višjim etičnim načelom, in seveda lepa Bradamente, ki v izkušnjo vojne pripelje še drugo veliko temo življenja in literature, ljubezen. Zgodba, ki skozi mrežo medbesedilnega citiranja in z neposnemljivo duhovitostjo relativizira različne načine bivanja v svetu, je postavljena v umišljen srednji vek, a ni zato nič manj blizu stvarnosti sodobnega človeka.

Recenzije

»Calvino se je vedno preoblačil v žanre in se igral z njimi, pa naj gre za dogodivščine vesoljskih krjavljev, parafrazo razsvetljenskega romana ali tlačenke različnih zapletov. Že takrat, ko preigravanje znanih zapletov in pripovednih leg ni bilo čisto vsakdanje. Tako se je konec petdesetih let lotil še tistega, s čimer se začne novoveški roman: parodije viteškega romana in njegovih občih mest. (Matej Bogataj, www.mladina.si)«

O avtorju

Obsežni opus italijanskega pisatelja Itala Calvina (1923–1985, Santiago de las Vegas, Kuba) med drugim vključuje romane Steza pajkovih gnezd, Nevidna mesta, Če neke zimske noči popotnik, Neobstoječi vitez in Baron na drevesu ter zbirko zgodb Kozmokomične. Velja za enega najbolj prevajanih pisateljev druge polovice prejšnjega stoletja.

Več o avtorju