Skip to content

Nepočesane misli

Avtor: Emil Filipčič


  • leto izida: 2021
  • št. str.: 276
  • isbn: 978-961-284-737-1
  • cena: 27,00 EUR
  • leto izida: 2021
  • št. str.: 164
  • isbn: 9789612847906
  • cena: 19,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

S svojim novim romanom Nepočesane misli ponovno navdušuje prekaljeni Emil Filipčič, mojster ustvarjanja absurdnih situacij, ki narišejo nasmeh na obraz.

Tokrat nas popelje v razkuštran svet pripovedovalca, za katerega se zdi, da nenehno na novo ustvarja svojo pripoved, da si premišlja in se na novo izumlja, zato je pričujoči roman povsem neulovljivo delo, a ravno zato deluje tako sveže kot piš divjega vetra, ki razkuštra poležane lase. Številčena poglavja, ki so sorazmerno kratka, prekinjajo na primer oglasi, pa kakšen vložen odstavek, pa skoki v času, dodatki k mislim, za povrh se številke poglavij iz arabskih spremenijo v rimske. Protagonist se prekinja, sprašuje, komentira, opisuje, njegove anekdote in zgodbe so polne živahnega življenja, ki so ga z druščino užili po ljubljanskih ulicah, na potovanjih v tujino in v bogate notranje svetove.

Roman je razdeljen na pet časovnic, ki so med seboj prepletene in se dopolnjujejo, obenem pa so vsaka zase svoja zgodba. Zdi se, da spremljamo razgiban televizijski program, ki ima za vsakogar nekaj, v njegovem bistvu pa ostaja razmršeni razmislek o minevanju in spominih, pa tudi o iskanju sreče in tem, da "živimo svoje življenje do zadnjega diha". Ali kot na svoj hudomušen način pojasni avtor Emil Filipčič: "Nekje, Bogu za hrbtom v vesolju, nekdo razmišlja o tem, kaj je smisel življenja. To počne zelo osebno. Ljudem se ne izogiba, navija za človeštvo in za naš planet. Čez devet let bo v naši družbi gledal pristanek na Marsu. Tu, na Zemlji, je v penziji in si želi samo še zdravja. Na koncu romana imaš občutek, da je našel srednjo mero."

Recenzije

»... [bralec] vse od začetka uživa v potepu po Filipčičevem svetu tisočerih misli. Te potujejo med preteklostjo in sedanjostjo ter so požlahtnjene z njegovim prepoznavnim slogom in vrhunskim humorjem. Iz tega (avto)biografskega zapisa,(verjetno) ustvarjenega tudi kot neki življenjski pregled ob pisateljevi letošnji sedemdesetletnici, preprosto žari življenje v vsej lepoti, kakršno zmore (le) Filipčič videti tudi v najmanjših, »nepočesanih« stvareh. «
-(Vesna Sivec Poljanšek, Bukla).

O avtorju

Emil Filipčič (1951) je slovenski pisatelj, pesnik, igralec, režiser in imitator, ki se je rodil v Beogradu. Študiral je na AGRFT, s svojimi deli pa se je uveljavil kot izjemno provokativen in unikaten avtor. Za roman Problemi (Študentska založba) je prejel nagrado Prešernovega sklada.

Več o avtorju