Skip to content

Skrivnost užitka

Avtor: Emil Filipčič


  • leto izida: 2013
  • št. str.: 188
  • isbn: 9789612426569
  • cena: 24,00 EUR
  • leto izida: 2013
  • št. str.: 177
  • isbn: 9789612429263
  • cena: 14,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Friderika (alias Emila Filipčiča) na čisto običajen zimski dan doseže vest o prejemu nagrade Prešernovega sklada. Radost, ki prevzame protagonista, je neskaljena, in niti blaga ironija, ki se prikrade ob spremljanju protokolarnih obveznosti, ne more prikriti vzhičenega zadoščenja, ki smo mu na slovenski literarni sceni le redko priča. Nenadejano, a potihoma že težko pričakovano priznanje sproži plaz spominov, ki dogodek v sedanjosti duhovito, a mestoma tudi z resnobno zavzetostjo prežarijo z dolgo potjo, ki jo je moral protagonist prehoditi, da je prišel do slavnostne podelitve. Beremo o Šumiju v vsej njegovi hipijevski slikovitosti, o zabavnem zakulisju legendarnega filma Maja in vesoljček, pa o domala ponarodeli Butnskali. V filipčičevski maniri lagodnega nizanja prigod in z mehko nostalgičnim pridihom, ki običajno spremlja pogled nazaj, se sestavlja prava mala avtopsija ─ užitka.

Recenzije

»Pisatelj, dramatik, scenarist in prejemnik nagrade Prešernovega sklada (2011) se v četrti zaporedni knjigi, objavljeni pri Študentski založbi, zakoplje v neprikrito radost, ki mu jo je prinesla omenjena nagrada. Ob tem vzdržuje dva pripovedna toka: prvi se dogaja od svetlega trenutka dalje, ko ga znanec, predsednik komisije, pokliče in mu pove, kaj bo dobil, v drugem pa v preteklosti išče trenutke, ki so ga skozi kariero navdihovali na podoben način – stiki z drugimi ustvarjalci ali občutek potrditve zaradi del, ki so v domačem kulturnem prostoru doživela odmev. Skrivnost užitka je napisana v tretji osebi, saj opisuje doživetja umišljenega Friderika, s čimer pa Filipčič lastni užitek zavestno postavi pod vprašaj in v presojo bralca/-ke. (Žiga Valetič, Bukla)«

O avtorju

Emil Filipčič (1951) je slovenski pisatelj, pesnik, igralec, režiser in imitator, ki se je rodil v Beogradu. Študiral je na AGRFT, s svojimi deli pa se je uveljavil kot izjemno provokativen in unikaten avtor. Za roman Problemi (Študentska založba) je prejel nagrado Prešernovega sklada.

Več o avtorju