Skip to content

Neverend

Avtor: Aleš Šteger

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Roman


  • leto izida: 2017
  • št. str.: 464
  • isbn: 9789612842871
  • cena: 24,00 EUR
  • leto izida: 2017
  • št. str.: 464
  • isbn: 9789612844073
  • cena: 17,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Napeti časi. Zaradi trgovinskih vojn EU s preostalim svetom, na trgovskih policah zmanjkuje banan. V Sloveniji so volitve pred vrati. Glavna protagonistka romana, mlada pisateljica, se sooča z avtorsko, ljubezensko in finančno krizo. Zaradi slednje, sprejme honorarno službo vodenja delavnic kreativnega pisanja v zaporu. Medtem v Ljubljani vlada kaotično stanje shodov za in protestov proti, ekstremizem vseh vrst narašča, politično napenjanje mišic je vse bolj brezsramno, prostor osebne svobode posameznika pa se krči in umika navznoter. Mlada pisateljica vedno hitreje drsi v razpoko, v katero izginja vedno večje število tistih, ki se takšnih iger ne znajo, ne zmorejo ali nočejo igrati. Če bi morala voliti, bi volila polarno zimo in ledenike, ki se nikoli ne stalijo, pravi.

Neverend je poetičen in hkrati družbenokritičen roman o tem, kaj bi se nam utegnilo zgoditi, v kolikor se ne dogaja že danes.

Recenzije

»Najprej sem napisal zgodbo Drevo in potem nisem več mogel nehati. Napisal sem več kot sto zgodb, ki tako ali drugače govorijo o vojni. Nekaj teh zgodb, sicer zelo prečiščenih, se je znašlo tudi v romanu, postale so jedro te knjige.«
-(Aleš Šteger v intervjuju za Delo).

»Slovenija je še vedno premalo prepišna in včasih premalo kozmopolitsko odprta, da bi živel zgolj tukaj. «
-(Aleš Šteger v intervjuju za Nedelo).

»Aleš Šteger v romanu Neverend na način mešanice grotesknega, fantastičnega in fantazijskega občasno pa tudi new-agevskega, nastavlja družbi (izkrivljeno) zrcalo. «
-(Tretji program Radia Slovenija).

O avtorju

Aleš Šteger (1973) je pesnik, pisatelj, urednik in pobudnik številnih knjižnih in kulturnih pobud. Z več kot šestdeset prevedenimi izvirnimi knjigami v več kot dvajset jezikov in številnimi uvrstitvami v mednarodne antologije je eden mednarodno najbolj prepoznavnih slovenskih avtorjev. Je prejemnik slovenskih in mednarodnih nagrad, med njimi prestižne nagrade Horsta Bieneka (2016), ki jo za pesniški opus podeljuje Bavarska akademija lepih umetnosti, leta 2017 je postal redni član Nemške akademije za jezik in pesništvo, leta 2021 pa je prejel Pretnarjevo nagrado festivala Lirikonfest in nagrado Alfreda Kolleritscha mesta Gradec. 

Več o avtorju