Skip to content

Od Krima do Krima

Avtor: Peter Zobec


  • leto izida: 2006
  • št. str.: 166
  • isbn: 9789612420703
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Kdor je že slišal za slovenski film, je slišal za Petra Zobca. In je gotovo slišal tudi samega Petra Zobca, prijaznega in prodornega raziskovalca in soustvarjalca, asistenta in študenta, režiserja in akterja, skratka živo legendo slovenskega filma. Radoživega človeka, ki pozna ozadje vseh slovenskih filmov in v čigar bližini ste samo korak od največjih filmskih zvezd in avtorjev zadnjega pol stoletja. Skratka: legenda, ki jo poznajo od Krima do Krima. V knjigi, ki je nastala ob prejetju Badjurove nagrade za življenjsko delo, nam radodarno posreduje kos te legende. Bodite je deležni tudi vi.

Recenzije

»Da v knjigi Od Krima do Krima popisuje prav snemanje filma Težko je biti bog, ki ga nemški auteur Peter Fleischmann leta 1987 v Rusiji ni in ni mogel začeti, ne preseneča. Zobec pač ni hotel biti bog - le njegov zaupnik. (Marcel Stefančič, www.mladina.si)«

O avtorju

Peter Zobec (1932, Ljubljana) je filmski ustvarjalec in prevajalec. V srbohrvaščino je prevajal slovenke pesnike, kot so Ciril Zlobec, Kajetan Kovič, Dane Zajc in Svetlana Makarovič. Prevajal je tudi prozo, esejistiko in dramatiko, dejaven je bil kot publicist in esejist. Je avtor trinajstih samostojnih kratkih filmov in dokumentarcev. Zobec je soavtor monografije o Boštjanu Hladniku. Leta 2006 je prejel Badjurovo nagrado za življenjsko delo.

Več o avtorju