Skip to content

Orkester za poljube

Roman o nečastni sestri Terezi

Avtor: Feri Lainšček

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Roman


  • leto izida: 2013
  • št. str.: 151
  • isbn: 9789612428914
  • cena: 25,00 EUR
  • leto izida: 2013
  • št. str.: 151
  • isbn: 9789612841348
  • cena: 12,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

V romanu Orkester za poljube je v ospredju zgodba medicinske sestre Terezije Jurša. Ta najprej v ne povsem pojasnjenih okoliščinah izgubi moža, dravskega splavarja in ljudskega godca Pavleka, nato pa ji zaradi izrazitega socialnega čuta odpovejo še službo v ptujski mestni hiralnici. V času gospodarske krize in splošnega pomanjkanja se tako znajde na robu preživetja, zato je prisiljena sprejeti preračunljivo pomoč premožnega meščana Jaroslava Goldinskega, sicer poverjenika v Ptujski mestni hranilnici in posojilnici. Razmerje, v katerega se tako zaplete, ne da bi se ob tem nehala spraševati o okoliščinah moževe smrti, je gonilo zgodbe o usodi samske in samosvoje ženske v tistem ubožnem času, ki je seveda še dodatno zaznamovan s patriarhatom.

Recenzije

»Dvajseti roman Ferija Lainščka je tokrat poklon Ptuju in Dravi. Za vse tiste, ki Ptuj in okolico poznamo ali pa nas nanj vežejo spomini in rodbinske vezi, je to roman, v katerega se potapljamo kakor skozi motne dravske vode. Z Dravo zraščeni, ob Dravi odrasli, ostareli...vmesno zaljubljanje, poklanjanje svojega življenja sopotnikom, na katere se želimo zanesti, vse to je Orkester za poljube. Prav tako je prikaz razmer, ki veljajo marsikje za samotno življenje ženske, ki ostane sama, kakor je ostala Tereza. V tej motni samosti, ki se vali kakor se vali Drava in prinaša prisluhe in zgodbe razočaranja, ostane Tereza velika ženska, največja v svojem pogumu po preživetju, iskanju resnice. In Tereza vzdrži, premaga dravsko motnost, četudi ostane sestra brez imena. (www.dobreknjige.si)«

O avtorju

Feri Lainšček (1959, Dolenci na Goričkem) je vsestranski avtor, ki piše (mladinsko) prozo, poezijo, dramska besedila in radijske igre. Njegova dela so prevedena v več tujih jezikov, kot avtor besedil sodeluje s številnimi slovenskimi pevci in skupinami. Prejel je več nagrad, med njimi nagrado Prešernovega sklada za roman Ki jo je megla prinesla, kresnika za romana Namesto koga roža cveti in Muriša, večernico za mladinsko knjigo Mislice in veliko Prešernovo nagrado leta 2021. S Kurjim pastirjem se je zopet uvrstil med pet finalistov za nagrado kresnik za najboljši roman leta.

Več o avtorju