Skip to content

Petintrideset stopinj

Avtor: Drago Jančar

Del zbirke: Posebne izdaje

Kategorija: Slovensko leposlovje, Roman


  • leto izida: 2006
  • št. str.: 134
  • isbn: 9789612420734
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

V Petintridesetih stopinjah, Jančarjevem romanesknem prvencu iz začetka sedemdesetih, nam mladi pisatelj opisuje en dan – že iz naslova je razvidno, da peklensko vroč – v življenju mladega urednika. Skozi njegovo gibanje prepoznavamo tedanji Maribor, ki ga poseljujejo topi obrazi lumpenproletarcev, ki jih pripovedovalec pogosto označuje kar kot teroriste, ki sabotirajo individualistično obnašanje. Lik terorista kot človeka množice je neločljivo povezan s figuro udbovca. Obe pojavi se medsebojno podpirata, se porajata druga iz druge in delita isto moralo. Udbovci se v grotesknih prizorih pojavljajo na vseh mogočih prizoriščih tega paranoičnega mesta. Nemirne študente, ki predstavljajo praktično edino alternativo, želijo z manipulacijami in pištolami, ki jih neženirano razkazujejo, na vsak način zatreti. Jančar je kasneje, ko ga je oblastniška preganjavica strpala v zapor in ga potem praktično izgnala iz mrtvega mesta, to zadušljivo atmosfero izrisal v zgodovinskem romanu Severni sij (1984), ne nazadnje tudi v Galjotu (1978). V Petintridesetih stopinjah je opisana zelo neposredno, morda rudimentarno, tudi z igrivo uporabo zaostrenih modernističnih prijemov, a zato presenetljivo avtentično in kljub vsemu neverjetno vitalno.

Recenzije

»Prvenec o peklensko vročem dnevu mladega urednika, ki se giba po štajerski prestolnici, polni lumpenproletarcev, ki jih pripovedovalec večkrat poveže kar s teroristi. (Eva Vrbnjak, Bukla)«

O avtorju

Drago Jančar (1948), pisatelj, dramatik in esejist, sodi med najpomembnejše slovenske pisatelje. Prejel je številne domače in mednarodne književne nagrade, med drugim Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada, Rožančevo in Grumovo nagrado ter evropsko nagrado za kratko prozo. Leta 2018 je za roman In ljubezen tudi prejel nagrado kresnik za najboljši roman leta, ki je njegov že četrti. Njegov roman To noč sem jo videl (izdala in založila Modrijan založba, d. o. o.) pa je postal najboljši s kresnikom nagrajeni roman med letoma 2010 in 2019. V letu 2020 je prejel prestižno avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo, ki se vsako leto podeli za literarno delo evropskega avtorja, ki je bil deležen posebne mednarodne pozornosti.

Več o avtorju