Skip to content

Plamenica v ušesu

Avtor: Elias Canetti

Prevod: Jani Virk

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 2001
  • št. str.: 444
  • isbn: 9789616356671
  • cena: 16,69 EUR

O knjigi

Elias Canetti je bil rojen leta 1905 v bolgarskem Ruščuku kot potomec sefardskih Judov. Njegova življenjska pot odslikava burna vrenja in dinamično kulturno prelivanje na starem kontinentu v prvi polovici 20. stoletja. Kompleksnost njegove življenjske poti, stičišča kultur in ostrina časa se kažejo v vseh njegovih delih. Za svoje delo je leta 1981 prejel Nobelovo nagrado za književnost.

Recenzije

»Nobelovec Elias Canetti, potomec sefardskih Judov, se je rodil 25. julija 1905 v bolgarskem Ruščuku, njegova življenjska pot pa odslikava burno 20. stoletje na stari celini. Še kot otrok se je s starši preselil v Avstrijo, se ob anschlussu umaknil v London, zadnjih dvajset let pa je preživel v Švici – umrl je leta 1994. Ostrina tega obdobja in dinamično kulturno prelivanje se kažeta v vseh njegovih delih: v romanu Slepitev, esejistični študiji Množica in moč, v dramah in seveda v avtobiografijah. V oddaji Izbrana proza boste slišali odlomek iz avtobiografskega dela Plamenica v ušesu. V njem Canetti pripoveduje o svojem odnosu do Bertolda Brechta. Prevedel ga je Jani Virk, interpretiral pa igralec Radko Polič. (ars.rtvslo.si)«

O avtorju

Elias Canetti (1905 – 1994) se je rodil v Ruščuku v Bolgariji. Pisal je predvsem v nemškem jeziku, zato ga mnogi uvrščajo med nemško govoreče pisatelje. Za svoje literarno delo je leta 1981 prejel Nobelovo nagrado za književnost.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja