Skip to content

Prišleki

Avtor: Lojze Kovačič


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 1093
  • isbn: 9789612421175
  • cena: 25,00 EUR
  • leto izida: 2007
  • št. str.: 1093
  • isbn: 9789612841904
  • cena: 19,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Prišleke Lojzeta Kovačiča so literarni kritiki in teoretiki ob priložnostni anketi izbrali za najboljši slovenski roman 20. stoletja. Prišleki so tisti veliki tekst, o katerem smo toliko razpredali. Njegova presenetljivost je v tem, da se ne ukvarja z vojno preko bojev, ampak jo motri skozi oči dečka. In to ne kakršnegakoli. Ko je bil Kovačič star deset let, je bila družina izgnana v Jugoslavijo in šele tukaj se je prvič srečal s slovenščino, pa tudi z revščino, družinskimi nesrečami in bojem za golo preživetje. Kovačičeva freska govori o tujstvu, prišlekovstvu, naseljevanju v jezik ter hkratni volji do življenja. Prišleki so veliki tekst o slovenski zgodovini tik pred drugo vojno, med njo po njej. Spisan od spodaj. Ponatis je pripravljen po originalni izdaji izpred več kod dvajsetih let. Zaradi napak v prvi izdaji je zahteven strokovni pregled opravil odlični poznavalec slovenske in svetovne proze. (dr. Tomo Virk)

Recenzije

»»Kovačič je pisatelj, ki je v literaturo vložil največji delež svoje najbolj intimne zasebnosti – in ostal najbolj nedotaknjen,« je pred leti zapisal Peter Kolšek. In ko (ponovno) beremo njegove (popravljene) Prišleke, se to izkaže za povsem resnično. Glavni junaki, on sam in njegova družina, se prebijajo skozi veliko revščino in kljub težkim razmeram v vojnih in predvojnih časih ohranjajo neumorno voljo do življenja. Pisatelj se je rodil v Baslu 1928. leta, mama je bila Nemka, oče Slovenec, in ko so švicarske ­oblasti pred začetkom druge svetovne vojne izgnale vse, ki niso imeli švicarskega državljanstva, se je komaj desetleten z družino preselil najprej v Novo mesto in zatem v Ljubljano. Leta 1944 mu je umrl oče in nova jugoslovanska oblast je njegove domače poslala v avstrijsko begunsko taborišče, sam pa je ostal v državi in imel nenehne težave s tedanjo vladajočo ideologijo. Diplomiral je na slavistiki in germanistiki ter delal kot novinar, urednik in umetnostni pedagog. Njegov literarni opus sodi med največje dosežke sodobne slovenske proze in zanj je dobil veliko uglednih nagrad (od Prešernove nagrade, do dveh kresnikov: Kristalni čas, 1991 in Otroške stvari, 2004), za pričujočo pripoved pa je leta 1986 prejel Župančičevo nagrado. «
-(Renate Štrucl, Bukla).

O avtorju

Lojze Kovačič (1928−2004) velja za vodilnega mojstra pripovedne proze dvajsetega stoletja in slovenskega, evropskega ter svetovnega klasika. Pisal je za otroke in odrasle, snov je jemal iz osebnega in družinskega življenja ter neposredno iz okolja, ki ga je doživljal. Njegova dela so bila prevedena v več jezikov.

Več o avtorju