Skip to content

Privlačnost praznine

Avtor: Drago Jančar

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 2002
  • št. str.: 220
  • isbn: 9789616356855
  • cena: 16,69 EUR
  • leto izida: 2002
  • št. str.: 220
  • isbn: 9789612842581
  • cena: 9,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Privlačnost praznine je gotovo edinstvena in posebej dragocena Jančarjeva knjiga. V njej so združeni premisleki o eni sami temi, literaturi. Knjiga ni kakšna sistematična študija, njen nastanek je nekako samodejen, plod treh desetletij. Pred nami je zbirka fragmentov, prebliskov ob branjih, nekakšen bralski dnevnik. Najbolj preseneti ugotovitev, da so Jančarjeve refleksije, ne glede na čas nastanka, vseskozi neverjetno plastične, njihov snovalec zagrizeno zasleduje človekovo nemirno usodo in njen odzven v prebranih knjigah. Časovna distanca je kljub vsemu zadostna, da moremo brez zadržkov občudovati avtorjevo individualizirano gledišče, ki se ni nikoli utopilo v mlakuži enodnevnih trendov. Takšna bralska pozicija pa preko ovinka marsikaj pove o Jančarjevi avtopoetiki. Vrhunska ustvarjalnost ni mogoča brez samopremisleka, brez lociranja temeljnih koordinat neskončne domišljije.

Recenzije

»Umetnikovi odzivi na vprašanja, ki ne prenesejo pološčenih odgovorov. O dandanašnji evropski literarni estetiki: priča smo stanju zmeraj bolj opazne in oprijemljive razlike med globino in praznino, razpadu ostrih estetskih kriterijev, s tem pa poplavi založniške literarne komercializacije (lahkotnosti, berljivosti in seveda, prodajnosti), ki z raznoraznimi nekaj več (Cohelio in njemu sorodni) ponuja izključno - duhovno praznino. In kaj je ob tej amerikanizaciji literature naravnost srhljivo? To, da se prodajni uspeh vse bolj samoumevno enači s kvaliteto ...O dandanašnji informacijski zmešnjavi, ki nas preplavlja iz računalnikov: Groteskno je prizadevanje šolnikov in pedagogov, ki se trudijo, da bi vsak učenec prišel do svojega računalnika, saj v resnici že dolgo gre predvsem za to, da bi vsak računalnik našel svojega učenca ... In prav zabavno bo opazovati zmedo, ki bo zajela šolski sistem ob spoznanju, da so z informacijsko tehnologijo naphane mlade glavice pravzaprav prazne, saj je branje pač nenadomestljivo za razvoj človekove osebnosti ...O podobi dandanašnjega samotnega bralca s knjigo v roki: zasedla jo je podoba človeka s slušalkami na ušesih in daljinskim upravljalcem v dlani, skratka, svet je razdeljen na manjšino, ki bere, in večino, ki tega ne počne. In zopet srhljivo: Izbrani predstavniki večine tekajo od enega razpoložljivega mikrofona do drugega in se postavljajo pred vsako kamero, da bi tam nemudoma razložili, česa niso prebrali, česa ne vejo in vse ostalo, česar njihovi možgani niso sposobni zapopasti ...Z eno besedo: opomin. (Danijel vončina, www.mladina.si)«

O avtorju

Drago Jančar (1948), pisatelj, dramatik in esejist, sodi med najpomembnejše slovenske pisatelje. Prejel je številne domače in mednarodne književne nagrade, med drugim Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada, Rožančevo in Grumovo nagrado ter evropsko nagrado za kratko prozo. Leta 2018 je za roman In ljubezen tudi prejel nagrado kresnik za najboljši roman leta, ki je njegov že četrti. Njegov roman To noč sem jo videl (izdala in založila Modrijan založba, d. o. o.) pa je postal najboljši s kresnikom nagrajeni roman med letoma 2010 in 2019. V letu 2020 je prejel prestižno avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo, ki se vsako leto podeli za literarno delo evropskega avtorja, ki je bil deležen posebne mednarodne pozornosti.

Več o avtorju