Skip to content

Punk is dead

Avtor: Tomaž Kosmač


  • leto izida: 2008
  • št. str.: 160
  • isbn: 9789612421588
  • cena: 5,00 EUR
  • leto izida: 2008
  • št. str.: 160
  • isbn: 9789612424107
  • cena: 9,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Deset let po izidu izvrstnega prvenca Tomaža Kosmača je postal prvoosebni pripovedovalec Kosmo v zbirki kratkih zgodb Punk is dead že pravi kozmopolit, kratki, vročično anekdotični zapisi so se razširili, prav tako njegov pripovedni prostor, doslej večinoma omejen na idrijsko kotlino in njeno bližnjo okolico. S plejado raznih (anti)junakov odhaja na potovanja in po nova spoznanja po ožji in širši domovini, samo da bi se vedno znova vrnil na izhodišče in o tragikomičnih lekcijah pričeval pristno, iskreno in brez olepšav. Zbirka vabi na duhovito krožno vožnjo zgoščene ironije, med katero postavi pod vprašaj številne ustaljene družbene norme.

Recenzije

»Leta 1998 izdana Kosmačeva zbirka Driska je bila za bralce prvovrstno literarno presenečenje, nenavadno naklonjena pa ji je bila tudi kritiška stroka. Če se je takrat njegov junak gibal skoraj izključno na ozkem območju idrijske kotline in bližnje okolice ter tako prinašal s seboj tipičen lokalni kolorit, se tokrat milje prvoosebnega pripovedovalca razpre in tudi prestopi meje, a vsa ta potovanja seveda pogojujejo vračanja v izhodišče, neke vrste kroženje, ki sovpada z mojstrsko izpeljanimi fabulativnimi zaokrožitvami. Kosmačevo pisanje znova prinaša svežo, pristno in iskreno razgradnjo margine, ki jo pisatelj popisuje iz žabje perspektive, z duhovitimi in ironičnimi vložki, ki sesuvajo ukalupljene družbene norme. Eva Vrbnjak«

O avtorju

Tomaž Kosmač – Kosmo (1965) je avtor treh zbirk kratke proze Driska, Žalostno, toda resnično, Punk is dead in štirih romanov Hvalabogu (izdan pod psevdonimom Bogomir Hvala), Varnost, Sabina in Preko vode do svobode. Z zbirko kratkih zgodb Punk is dead je bil dvakrat med četverico finalistov za nagrado fabula, delo pa je prevedeno v makedonski in srbski jezik. Njegove zgodbe z značilno tematiko – alkohol in ljudje z obrobja družbe – so uvrščene v nekaj antologij slovenske kratke proze. Bil je član kulturno-umetniškega projekta Hidrogliste, sodeloval je z idrijskim punkrock bendom Banditi in Markom Brecljem. Pod okriljem RTV Slovenija je po njegovi kratki zgodbi Zapor nastal kratek film Vikend paket. Tomaž Kosmač je član Društva slovenskih pisateljev.

Več o avtorju