Skip to content

Varnost

Avtor: Tomaž Kosmač

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 2011
  • št. str.: 154
  • isbn: 9789612423933
  • cena: 23,00 EUR

O knjigi

V romanu Varnost nas Tomaž Kosmač in njegov avtobiografsko obarvani glavni junak popeljeta v svet prvih delovnih izkušenj mladega fanta, ki se odloči, da bo maturo in zagotovljeno birokratsko službo menjal za boemsko ždenje v vratarnici, pod sojem tranzistorja, s steklenico v predalu in pisalnim strojem na mizi. Tako kot je brezciljno delo v službi, je brezciljno življenje proletarskih junakov, ki ga presvetlijo večdnevna popivanja in absurd alkoholizma. Duhovite, groteskne zgodbe s socialnega dna, križane z vero, da presežno vendarle obstaja, pa čeprav se prikaže le na dnu steklenice bevande. Gostol – Mercator – Zidgrad – Kolektor – Rudnik živega srebra – IMP – Avtoprevoz – Zdravstveni dom – Gostol, za bridki konec pa še Čipka in MIP. Skupaj s podjetji, od koder zapovrstjo naženejo glavnega junaka, se vrstijo zgodbe o tem, kako je mogoče doživeti poraz tudi v na videz preprosti disciplini sedenja.

Recenzije

»Lahkoten roman o spodletelem slehernikovem iskanju mesta v družbi, ki je kljub postavljenosti v drugačne družbene okoliščine še kako aktualen tudi za današnji čas. Robert Titan Felix, Večer«

O avtorju

Tomaž Kosmač (1965, Postojna) živi med Idrijo in Godovičem, kjer se dogaja tudi večina njegovih kratkih zgodb, objavljenih v zbirkah Driska ter Žalostno, toda resnično. Poleg teh je napisal še roman Hvalabogu.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja