Skip to content

Varnost

Avtor: Tomaž Kosmač


  • leto izida: 2011
  • št. str.: 154
  • isbn: 9789612423933
  • cena: 23,00 EUR

O knjigi

V romanu Varnost nas Tomaž Kosmač in njegov avtobiografsko obarvani glavni junak popeljeta v svet prvih delovnih izkušenj mladega fanta, ki se odloči, da bo maturo in zagotovljeno birokratsko službo menjal za boemsko ždenje v vratarnici, pod sojem tranzistorja, s steklenico v predalu in pisalnim strojem na mizi. Tako kot je brezciljno delo v službi, je brezciljno življenje proletarskih junakov, ki ga presvetlijo večdnevna popivanja in absurd alkoholizma. Duhovite, groteskne zgodbe s socialnega dna, križane z vero, da presežno vendarle obstaja, pa čeprav se prikaže le na dnu steklenice bevande. Gostol – Mercator – Zidgrad – Kolektor – Rudnik živega srebra – IMP – Avtoprevoz – Zdravstveni dom – Gostol, za bridki konec pa še Čipka in MIP. Skupaj s podjetji, od koder zapovrstjo naženejo glavnega junaka, se vrstijo zgodbe o tem, kako je mogoče doživeti poraz tudi v na videz preprosti disciplini sedenja.

Recenzije

»Lahkoten roman o spodletelem slehernikovem iskanju mesta v družbi, ki je kljub postavljenosti v drugačne družbene okoliščine še kako aktualen tudi za današnji čas. Robert Titan Felix, Večer«

O avtorju

Tomaž Kosmač – Kosmo (1965) je avtor treh zbirk kratke proze Driska, Žalostno, toda resnično, Punk is dead in štirih romanov Hvalabogu (izdan pod psevdonimom Bogomir Hvala), Varnost, Sabina in Preko vode do svobode. Z zbirko kratkih zgodb Punk is dead je bil dvakrat med četverico finalistov za nagrado fabula, delo pa je prevedeno v makedonski in srbski jezik. Njegove zgodbe z značilno tematiko – alkohol in ljudje z obrobja družbe – so uvrščene v nekaj antologij slovenske kratke proze. Bil je član kulturno-umetniškega projekta Hidrogliste, sodeloval je z idrijskim punkrock bendom Banditi in Markom Brecljem. Pod okriljem RTV Slovenija je po njegovi kratki zgodbi Zapor nastal kratek film Vikend paket. Tomaž Kosmač je član Društva slovenskih pisateljev.

Več o avtorju