Skip to content

Ruski misleci

Avtor: Isaiah Berlin

Prevod: Urša Zabukovec

Del zbirke: Koda

Kategorija: Humanistika in družboslovje, Sejem akademske knjige Liberac


  • leto izida: 2014
  • št. str.: 382
  • isbn: 9789612429492
  • cena: 29,00 EUR
  • cena s popustom: 9,00 EUR

O knjigi

Ruski misleci so osrednje delo vplivnega filozofa in zgodovinarja Isaiaha Berlina, ki so ga časopisi še zaživa imenovali »največji svetovni govornik« in »najbolj navdihujoči bralec na svetu«. Knjiga združuje tekste, ki so nastali v razponu tridesetih let. Gre za prodorno analizo politične in filozofske misli ruskih ustvarjalcev 19. stoletja (Hercena, Belinskega, Bakunina, Turgenjeva, Tolstoja idr.). Knjiga nas popelje v središče intelektualnega vrveža v Rusiji 19. stoletja, v preplet dogodkov, idej in vrednot, ki jih Berlin predstavlja z izjemno sposobnostjo razumevanja in vživetja. Številne dileme portretirancev ostajajo aktualne vse do danes, med drugim dilema liberalnega filozofa, ki je primoran izbirati med skeptično držo zadržanega opazovalca in angažiranostjo, med različnimi vrstami svobode. Delo odlikujeta dostopen slog in avtorjeva moralno-intelektualna vpletenost v tematiko. Knjiga Ruski misleci od izida pa vse do danes navdušuje in navdihuje številne bralce po svetu, ki jih zanimajo Rusija, ruska zgodovina, zgodovina filozofije, problem svobode in nujnosti, odnos med posameznikom in družbo ter družbeno delovanje idej.

Recenzije

»Berlina (1909–1997), britanskega zgodovinarja idej in političnih misli, rojenega v družini ruskih Judov, ki se je po oktobrski revoluciji preselila v Anglijo, smo v slovenščini že spoznali z monografijo Izvori romantike. Njegova knjiga Ruski misleci prinaša zbirko predavanj oziroma esejev, ki so nastali v razponu treh desetletjih v obdobju 1948–1978. V njih Berlin prek raziskave razvoja družbenih idej in analize ruske literature in družbenih ter filozofskih pogledov kulturnikov preigrava svoje videnje družbenega in političnega razvoja Rusije v drugi polovici devetnajstega stoletja. To počne s preučevanjem zanj ključnih pisateljev od Aleksandra Hercena, ki je osrednji lik eseja Izjemno desetletje, v katerem poskuša opredeliti razloge za nastanek ruske inteligence v prvi polovici devetnajstega stoletja, prek Turgenjeva do Tolstoja, ki sta bila Berlinu najbližja pisatelja iz prav tega stoletja. Klasično zahodnjaško delo o Rusiji, ki skuša odkriti tudi družbene, politične in kulturne nastavke devetnajstega stoletja, ki so pripeljali do oktobrske revolucije v začetku dvajsetega stoletja. (Samo Rugelj, Bukla)«

O avtorju

Isaiah Berlin (1909 – 1997) se je rodil v Rigi. Velja za enega najvplivnejših političnih filozofov 20. stoletja in zagovornikov političnega liberalizma. Znan je po eseju Dva koncepta svobode. Za svoje delo je bil nagrajen z Jeruzalemsko nagrado za svobodo posameznika in nagrado erasmus.

Več o avtorju