Skip to content

Slepo okno

Avtor: Leena Krohn

Prevod: Julija Potrč

Del zbirke: Žepna Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2012
  • št. str.: 122
  • isbn: 9789612424640
  • cena: 5,00 EUR

O knjigi

V Slepem oknu spoznamo petdesetletnega filozofa, ki si kupi komoro za lebdenje na vodi, da bi v njej laže razmišljal. Kmalu ugotovi, da lahko tako tudi zasluži: v časopis da oglas, da sprejema stranke, ki potrebujejo nasvet filozofa ali se želijo pogovarjati. In res, stranke se kmalu oglasijo, vsaka od njih pa ima svojo, pogosto precej čudno zgodbo ali vprašanje, na katero filozof ne zna vedno odgovoriti. Avtorica se pronicljivo, nevsiljivo sprašuje, kaj je resničnost ter kako ločiti med pristnim in ponarejenim, med lažjo in resnico ter med sanjami in budnostjo. V romanu ustvari svet, ki je drugačen od nam poznanega, a mu je nekako vendar zelo blizu, hkrati pa odstre pogled v morebitno prihodnost naše družbe, ki se zdi nelagodno blizu. Njeno pisanje odlikujeta jasen jezik in prefinjen smisel za humor.

Recenzije

»Krohnova, Finka, je dovolj duhovita, da napihne stoično, rahlo vzvišeno in distancirano, psevdovsevedno in samozadostno filozofovo držo, nabor oseb, ki jih srečuje v različnih stanjih, je širok in pronicljiv, izbrani značaji odhakljani. Čeprav niso vse zgodbe izpisane enako ostro in premišljeno, ji gre predvsem za razkrivanje aporij in paradoksov. Ta proza se ukvarja z majanjem vsakršne trdnosti v svetu, pri tem uporablja vsakovrstne, tudi navidezne opozicije: med realnostjo in vsem tistim, kar ji je podobno ali analogno, med ponaredkom in originalom, med tolažilnostjo in radikalno deziluzijo. Možak pri svojih premislekih naleti na predmete, ki ne morejo biti mišljeni, ki jim mišljenje tudi bolj budnega od njega in bolj angažiranega ne bi prišlo do dna – na stroje, ki spominjajo na rože, na okna, ki se odpirajo v praznino, iz katere očitno ni mogoče več govoriti. (Matej Bogataj, www.mladina.si)«

O avtorju

Leena Krohn (1947, Helsinki, Finska) je izjemno cenjena in pogosto prevajana sodobna finska avtorica, ki poleg romanov piše tudi kratke zgodbe, eseje ter otroške in mladinske knjige. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med drugim leta 1993 Finlandio za najboljše literarno delo, leta 2005 je bila v ožjem izboru za ameriško World Fantasy Award.

Več o avtorju