Skip to content

Slikar in dekle

Avtor: Margriet De Moor

Prevod: Tanja Mlaker

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Roman, Prevodno leposlovje


  • leto izida: 2013
  • št. str.: 264
  • isbn: 9789612425968
  • cena: 24,00 EUR

O knjigi

Trgovina in umetnost cvetita, Amsterdam privablja popotnike z vseh koncev sveta, mestna uprava vzbuja strahospoštovanje. Mestna hiša na Damu, ki je danes znana kot palača za kraljeve sprejeme, je bila pravkar dograjena in velja za čudež arhitekture in hram demokracije, obenem pa je to tudi kraj pravice in z njenim kršenjem povezanih grozot. V velemestnem vrvežu 17. stoletja avtorica Margriet de Moor spremlja dva protagonista: Rembrandta van Rijna in Elsje Christiaens. Usoda svetovno znanega slikarja, ki je pravkar v drugo ovdovel, in usoda mlade Danke, ki je pripotovala v Amsterdam, da bi našla svojo sestro, sta ovekovečeni na Rembrandtovi sliki Elsje Christiaens na vislicah, ki je navdihnila to pisanje. Zaslišanje, obsodba in usmrtitev v Mestni hiši so tragični vozel romana, ki se razpleta na ozadju živo naslikane tapiserije zlate dobe v zgodovini Nizozemske.

Recenzije

»Ta pomembna nizozemska pisateljica, ki v svojih delih pogosto prepleta zgodovino in umetnost (recimo roman Virtuoz), nam v svojem romanu iz leta 1993 uspe pričarati prav posebno zgodbo, ki temelji na resničnem dogodku in se odvija na ozadju druge polovica devetnajstega stoletja. Glavna junaka sta pripadnika različnih družbenih slojev: na eni strani je revna priseljenka v Amsterdam Elsje Christiaens, ki se v afektu spozabi in s sekiro ubije svojo stanodajalko, zaradi česar jo obsodijo na smrt, na drugi strani pa je slavni slikar Rembrandt van Rijn v zenitu svojega ustvarjanja. Na dan usmrtitve se njuni poti prekrižata ter za vedno ostaneta ovekovečeni v Rembrandtovi umetnini. (Samo Rugelj, Bukla)«

O avtorju

Margriet de Moor (1941, Noordwijk, Nizozemska) je pisateljica, esejistka in pianistka. Za svoj romaneskni prvenec Najprej sivo, potem belo, potem modro je prejela osrednje nizozemsko literarno odlikovanje, nagrado AKO. Njeni romani so prevedeni v skoraj vse svetovne jezike.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja