Skip to content

Slike z razstave

Avtor: Alojz Ihan

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Roman


  • leto izida: 2013
  • št. str.: 264
  • isbn: 9789612429003
  • cena: 24,00 EUR

O knjigi

Slike z razstave je slavna klavirska suita Modesta Musorgskega iz leta 1874, ki jo je navdihnilo deset slik ruskega umetnika Viktorja Hartmanna. Teh deset slikarsko-glasbenih kompozicij pa daje tudi ton poglavjem v najnovejšem romanu Alojza Ihana. V vratolomnem svetu farmacevtskih kupčij, sredi razklenjenih strasti in anomalij tranzicije se srečajo umirjeni zdravnik pred upokojitvijo, nekdanji udbaški poslovnež in štiridesetletni propadli borznik, pa seveda zala ruska prevajalka, ki ji v slovanskem svetu po lepoti ni para. Na koncu humorne pripovedi s številnimi zapleti in mafijskimi akcijami ter zavidljivo količino krvi se izkaže, da prava ženska in prava ruska vodka poenotita celo antagonistične predstavnike treh generacij, ki se v slovenski realnosti sicer nenehno počutijo žrtve druga druge.

Recenzije

»Zdi se, da avtor družbeno diagnostiko obvlada do mere, ko bi ji lahko podtaknil skorajda katero koli oziroma kakršno koli zgodbo. Roman, ki načenja tako raznolike avtorsko podpisane teme, bi lahko bil postavljen tudi med povsem drugačne like, ki bi odigrali povsem drugačno dramo.« (Mojca Pišek, Dnevnik)«

O avtorju

Alojz Ihan (1961) je zdravnik, specialist klinične mikrobiologije in redni profesor na Medicinski fakulteti univerze v Ljubljani. Ob strokovnem in pedagoškem delu v medicini se Ihan ukvarja s književnostjo. Za svoje literarno delo je med drugim leta 1986 prejel nagrado Prešernovega sklada in leta 2013 Rožančevo nagrado za Državljanske eseje.

Več o avtorju