Skip to content

Šolski zvezek

Avtor: Agota Kristof

Prevod: Alenka Moder Saje

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2002
  • št. str.: 164
  • isbn: 9789616356923
  • cena: 10,44 EUR

O knjigi

Šolski zvezek govori o odraščanju bratov dvojčkov, ki sta sredi vojne vihre prepuščena na milost in nemilost skopuške in zagrenjene Stare mame. Pomanjkanje, nasilje, bolečina in smrt prežijo za vsakim vogalom. Ljudje so brezbrižni, odtujeni, razčlovečeni. Vsak skrbi samo zase. Edini zakon, ki še velja, je zakon preživetja. To kruto spoznavata tudi patološko genialna dvojčka. Na nemir, grozo, obup, ki jih vojna nosi s seboj, sta se prisiljena navaditi, ali bolje, v to se prisilita sama. Urita se v prenašanju bolečine, telesne in duševne. Vedno znova, brez pomislekov, dokler skoraj v celoti ne otopita, se ne razčlovečita. Premišljeno osvojita še druge »veščine«, potrebne za goli obstoj: beračenje, slepoto, gluhoto, postenje, negibnost in okrutnost. Uporabljata jih sistematično, z veliko mero iznajdljivosti, do meja dovoljenega.

Recenzije

»Ampak, Šolski zvezek kljub svojemu osnovno-šolskemu pripovednemu slogu sproži pravcati plaz čustev v bralcu, pa naj si bo ta še tako hladen, zakrknjen analitik. Vzrok: zapisovalca oziroma pripovedovalca te nadvse krute, moreče zgodbe sta otroka, pahnjena v vrtinec vojne. In če fanta hočeta preživeti, si morata pač pomagati sama ... Srhljivost romana je predvsem v etapah njune čeznočne odraslosti, ko se dečka (žrtvi pokvarjene dobe) iz nedolžnih, zgubljenih ovčk v tem odvratnem svetu prelevita v dobesedno pravi pošasti. Zgodba: zaradi vse pogostejših letalskih napadov na Veliko mesto ju Mama (tudi: radoživka) odstopi zagrenjeni, skopuški Stari mami (tudi: le ta je pred leti zastrupila moža, zato ji ljudje pravijo Coprnica) v Malem mestu. Bab(n)ica vnukoma pravi kuzlina sinova in se v tej maniri do njiju tudi obnaša. A paglavca jo kaj kmalu, s še večjim nasiljem, dobita pod svojo oblast. Enako se zgodi tudi z vsemogočnim oficirjem okupatorske vojske, pa z župnikom, navsezadnje celo z njuno lastno materjo in očetom. Oficirja, mazohista, do mrtvega pretepata z bičem in nanj opravljata malo in veliko potrebo; župnika, pedofila, izsiljujeta; materino okostje (... vsako kost pritrdiva s tenko žico...) obesita na tram v sobi; - očeta pa (... ja, da se priti čez mejo: tako, da gre nekdo pred tabo ...) napotita v svobodo preko minskega polja. Darwin in Nietzsche v nedeljski in enajsti šoli obenem. (Danijel Vončina, www.mladina.si)«

O avtorju

Ágota Kristóf (1935 – 2011) se je rodila v Csikvándu na Madžarskem. Vsa njena dela so avtobiografije. Za svoje ustvarjanje je prejela številne nagrade, med njimi nagrado Gottfried Keller in avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo.

Več o avtorju