Skip to content

Trilogija. Šolski zvezek. Dokaz. Tretja laž

Avtor: Agota Kristof

Prevod: Alenka Moder Saje, Katja Šaponjič

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2011
  • št. str.: 480
  • isbn: 9789612423704
  • cena: 36,00 EUR

O knjigi

Trilogija v slovenskem prostoru ni popolna novost. Njen prvi del, roman Šolski zvezek, je bil v slovenskem prevodu objavljen že leta 2002, v pričujoči izdaji pa nastopa skupaj z obema nadaljevanjema, romanoma Dokaz in Tretja laž. Prav integralna izdaja, v kateri je bralec nenehno soočen z vezmi in razlikami med romani, pa je tudi najboljši način za branje vsakega romana posebej, vključno s Šolskim zvezkom: drži, trilogija ni popolna novost, je več kot popolna novost, tako kot je več kot popolna tudi hotena enostavnost avtoričinega sloga. Samo nekaj takega si danes zasluži ime realizem.

Recenzije

»Pisateljica, rojena na Madžarskem, je pri 21 letih prebegnila v Švico. Po tridesetih letih je izdala svoj prvenec (v francoskem jeziku) Šolski zvezek, ki je postal središče njenega literarnega opusa. V slovenščini smo ga lahko brali že leta 2002, sedaj pa je prevedena celotna Trilogija, ki jo poleg tega romana sestavljata še Dokaz in Tretja laž. V Šolskem zvezku spoznamo dvojčka, ki ju mama (v času vojne) pripelje k Stari mami. V krutem svetu se nadpovprečno inteligentna fantka odločita, da si bosta s posebnimi vajami (vaje v postenju, vaje v okrutnosti itn.) okrepila telo in duha. Spremenita se v človeški stroj in njun cilj (preživeti) opravičuje vsa sredstva. Presune nas brezčutnost, brezkompromisna dvojina in izjemno prečiščen slog. V Dokazu »tisti, ki ostane« v hiši mrtve stare mame, dobi ime – spoznamo Lucasa, enega od bratov, samotarja, ki ga imajo ljudje za norega. V svojo hišo sprejme mlado dekle in njenega pohabljenega otroka, ljubezen pa išče drugje. Tretja laž uvede perspektivo Clausa, ki opiše, kako je po vseh letih brezupnega iskanja našel brata dvojčka, ki pa ga je zanikal. Trilogija, v kateri ne moremo spregledati avtobiografskih elementov, je mojstrsko izbrušeno delo. (Daniela Preglau, Bukla)«

O avtorju

Ágota Kristóf (1935 – 2011) se je rodila v Csikvándu na Madžarskem. Vsa njena dela so avtobiografije. Za svoje ustvarjanje je prejela številne nagrade, med njimi nagrado Gottfried Keller in avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja