Skip to content

Sonce in dež

Avtor: Ana Roš, Kaja Sajovic

Prevod: Kaja Sajovic

Del zbirke: Posebne izdaje


  • leto izida: 2020
  • št. str.: 256
  • isbn: 978-961-284-624-4
  • cena: 49,90 EUR
  • cena s popustom: 45,00 EUR

O knjigi

Izjemno osebna knjiga najboljše kuharske mojstrice sveta.

Ob vznožju gora, pod katerimi teče turkizna Soča, polna postrvi, stoji restavracija Hiša Franko, ki je svetovno pozornost vzbudila po zaslugi chefinje Ane Roš, najboljše svetovne kuharske mojstrice ter ene najvplivnejših in navdihujočih talentov globalne kulinarične scene. V svojem knjižnem prvencu Roševa preko zelo osebnih esejev, spominskih utrinkov, receptov in pretanjene fotografije razkriva zgodbo svojega izjemnega življenja. Z bralcem deli pokrajino, ki ji služi kot navdih in bogat vir sezonskih surovin lokalnih nabiralcev, zgodbe o ribolovu ter vpogled v evolucijo njene domiselne, sofisticirane kuhinje. Hiša Franko pod vodstvom Ane Roš je pred kratkim prejela dve Michelinovi zvezdici. 

V knjigi pripoveduje tudi novinarka Kaja Sajovic, besedila pa spremljajo fotografije Susan Gabrijan.

Knjiga je najprej izšla v angleškem jeziku pri znameniti založbi Phaidon.

Recenzije

»Knjiga prinaša točno to, kar se v tem trenutku dogaja v oblakih nad Kobaridom, sonce in dež. To, kar nas vodi, to, kar počnemo. Se pravi delo z naravo. Sonce nam daje veselje, dež nam daje zelenje.«
-(Ana Roš o knjigi).

»Vedno je izstopala in presenečala – trmasto je vztrajala pri svojem, ne oziraje se na skeptike, ki so ji govorili, naj se drži osnov, in tiste, ki so jo svarili, da cilja previsoko, ter se spraševali, zakaj eksperimentira z neobičajnimi kombinacijami okusov. Ana nikdar ni želela biti samo »kuharica«. Če je že pristala v kuhinji, bo pustila pečat.«
-(Kaja Sajovic o Ani Roš).

»Chefinja samouk Ana Roš presega kategorije z edinstvenim slogom in kulinarično senzibilnostjo, globoko zakoreninjenostjo v zemlji, pridelavi in lastni osupljivi ustvarjalnosti.«
-(James Beard Foundation).

»V zelene platnice so spretno zvezali navdihujoče estetske fotografije in iskrene izpovedne eseje, ki pred bralcem razgrnejo glavna življenjska razpotja velike kuharske mojstrice in njenih pomembnih sopotnikov pa tudi številne ovinke, prepreke, nauke in napake, vzpone in padce, ki jih vsakemu od nas prinaša življenje. ...  Navdihujoča življenjska zgodba, ki pravi, da je »sreča točno vedeti, kaj delaš, in če to veščino obvladaš, boš to stvar
lahko delal do konca življenja«.«
-(Renate Rugelj, Bukla).

»Sonce in dež je zgodba o prepletenosti vrhunske kuhinje in lokalnega okolja, osebnih križišč in kuharske ustvarjalnosti, neprizanesljive narave Posočja in krepkosti njegovih ljudi.«
-(Urška Petelin, Dober tek).

O avtorju

Ana Roš (1972) je svetovno priznana chefinja iz Hiše Franko, prejemnica dveh Michelinovih zvezdic, rojena v Šempetru pri Gorici mami novinarki in očetu zdravniku, mama, partnerka, kuharica samouk, ambasadorka Slovenije, popotnica in upornica.

Več o avtorju