Skip to content

Sprehajalec ptic

Avtor: Denis Škofič


  • leto izida: 2013
  • št. str.: 82
  • isbn: 9789612426583
  • cena: 19,00 EUR
  • leto izida: 2013
  • št. str.: 82
  • isbn: 9789612429379
  • cena: 12,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Denis Škofič je novo ime, ki v slovensko literaturo vstopa iz panonskega prostora. Od tam so podobe pretežnega dela pesmi, med katerimi ima posebno mesto avtorju dobro znana murska mrtvica. Vendar pa ta poezija ne išče panonskih sentimentov, pač pa ima povsem drugačen nastavek. Podobe iz narave so netivo za izvirno metaforično govorico, ki svoj učinek gradi na zamenjavi v zunanjem svetu ustaljenih vlog. S Sprehajalcem ptic vstopamo v krajino nadrealističnih zasukov, kjer se »hiša v tebi razbeži v miši«, v zastrti svet otroštva, kjer »iz lastovičjega gnezda visi prazen hlev«, v odrešitev intime, ko si je treba »sezuti srce« in vstopiti »z bosim nagonom«; od daleč pa se slišijo nadležno drdranje »šivalnih strojev reke Mure« in drugi družbenokritični komentarji. Pesnikov pogled je uprt v zemljo – skozi čutenje in čudenje, pa tudi z obsodbo in zoperstavljanjem, se izrisuje izvirna in obvladana pesniška drža, ki se zaveda, da je potreben čas, »da se navadiš lastnih navad«.

Recenzije

»Prvenec panonskega pesnika Denisa Škofiča v slovenskem literarnem prostoru obuja silno moč metafore, ki je tokrat nadgrajena s temačno naturalistično motiviko, značilno za del slovenskega pesništva in slikarstva po drugi svetovni vojni (Zajc, Tisnikar). Toda Škofiču uspevajo tudi svetli nadrealistični obrati, ki manjšim stvarem vlivajo večje pomene, večje pa postavljajo na glavo: »Naselja poplavljajo cunamije.« »Stena visi s križa …« »Vsenaokrog valovijo strehe in pročelja, tu pa tam čez Dravo pljuskne most.« »Nekdo je zanetil zimo. Čez noč je vse pogorelo do tal.« »… da, vsi vedo za šivalne stroje valov reke Mure, ki si kljub regulaciji že dolgo šiva nov mrtvi rokav.« Izviren, jasen glas. (Žiga Valetič, Bukla)«

O avtorju

Denis Škofič (1985, Murska Sobota) je diplomiral na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Bil je urednik za prozo in literarno kritiko pri študentski reviji Liter jezika, v kateri je tudi objavljal poezijo, prozo in esejistično-kritiška besedila. Kritike objavlja tudi v Večeru in reviji Jezik in slovstvo. Kot pesnik je doslej zabeležil nekaj revijalnih in radijskih objav (Dialogi, Lirikon, Liter jezika, Literarni nokturno), bil pa je tudi finalist pesniškega turnirja.

Več o avtorju