Skip to content

Trenutki spoznanja

Avtor: Miha Mazzini


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 347
  • isbn: 9789612421106
  • cena: 5,00 EUR
  • leto izida: 2007
  • št. str.: 347
  • isbn: 9789612424619
  • cena: 9,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

S Trenutki spoznanja Miha Mazzini še enkrat potrjuje, da imamo opraviti z izjemno prodornim in neusmiljenim opazovalcem sodobne družbe. Skozi štirinajst zgodb, individualnih usod, se pred bralcem razrašča neprijetna, a več kot prepričljiva podoba sedanjosti, v kateri se posamezno vedno bolj izgublja in lomi ter umika splošnemu in nasilnemu. Avtor se ne ustavi pri beleženju trenutnega stanja, temveč išče vzroke zanj in možne rešitve. Ubesedi jih v vizualno močnih pripovedih, začinjenih s kančkom žlahtne mazzinijevske ironije, ki zares zaživijo šele v okviru celote – Trenutki spoznanja so namreč tudi arhitektonsko skrajno domišljena zbirka kratkih zgodb.

Recenzije

»Njegovo najnovejšo knjigo Trenutki spoznanja sestavlja štirinajst zgodb, ki jih je avtor razdelil v tri sklope: Noč, Jutro in Dan. Vsaka od njih pripoveduje o trenutku, ko se steklena kupola vsakdana, v kateri prebiva posameznik, za hip razpre in se mu ponudi možnost, da pogleda onkraj. »Junaki« teh Mazzinijevih zgodb so si med seboj zelo različni; avtor jih nabira iz različnih socialnih okolij, pripisuje jim različne značajske lastnosti in profesionalna zanimanja, obdari jih z različno stopnjo dojemljivosti ... Vsem pa je skupno, da so omrtvičeni in izvotljeni, odrezani od svojega notranjega, le njim lastnega bistva. Vsi poslušno sledijo »glasu v glavi«, ki pravi: »Tako moram živeti, to se pričakuje od mene«; povsem pa preslišijo »To hočem, to želim«, ki jim udušeno klokota v drobovju in želodcu. Iz tega stanja, podobnega polsnu, se zbudijo v trenutku, »ki ni videti nič posebnega, ko se zgodi, pozneje pa postane magična prelomnica«. Za droben hip se prekine neskončni niz in uzrejo mrežo, v katero so ujeti. A to dragoceno priložnost le redki izkoristijo: nekateri ta poblisk (neprijetne) resnice doživijo kot trenutno slabost, ki bo minila; drugi se z njim soočijo, tretji pa iz uvida črpajo moč za spremembo. Strah, ki mu mora pogledati v oči večina junakov, se skriva v njihovem otroštvu, v bolj ali manj nezdravih družinskih razmerah: nekateri med njimi so bili nezaželeni, drugi zavrženi ali zanemarjeni; nekateri od staršev so bili prestrogi, spet drugi odtujeni ali preprosto zli. Te družinske vzorce, ki jih nevede ponavljajo, avtor vešče »bere« iz njihovih telesnih simptomov, čustvenih težav ... A osebna in družinska patologija ustvarjata tudi družbeno in obratno. Ljudje pred sabo ne bežijo le v romantične zaljubljenosti in spolne avanture, ampak tudi v potrošništvo in deloholizem; zaradi patriarhalnosti se gospodinje zatekajo v filme, moški pa v neskončne vojne; tudi vera in duhovnost sta pogosto le sofisticirani obliki zatiskanja oči. Skupaj tvorijo gordijski vozel, ki ga, kot pokaže avtor, lahko preseka le posameznik s svojim pogumom videti resnico in prevzeti odgovornost za svoje življenje nase. A takih je le peščica. Ostali preživijo življenje v laži, ki je kot jemanje uspavalnih tablet, ki nam sicer naklonijo spanje, a zbrišejo sanje. Zbirka zgodb Trenutki spoznanja je napisana domiselno, ponekod prav filmsko slikovito. Jezik se prilega posamezni zgodbi: včasih je ironično plitek, drugič grob in opolzek, tretjič poetično filozofski. Pisatelj bralcu omogoča le toliko uvida v dogajanje, kolikor ga je sposoben tudi sam lik, kar ustvarja privlačno napetost. Obenem pa nam zgodbe ponujajo zadostno identifikacijo, da ob njihovem prebiranju tudi sami doživimo trenutek spoznanja. (Maša Ogrizek, Bukla)«

O avtorju

Miha Mazzini (1961, Kranj) je pisatelj, avtor priročnikov za računalniške navdušence in filmski režiser. Njegove kratke zgodbe so uvrščene v več antologij. Napisal je dvajset literarnih del in zanje prejel več nagrad, med njimi kresnika, Zlato ptico in ameriško nagrado pushcart. Za ustvarjanje na področju filma je prejel nagrado CIRCOM za najboljši evropski televizijski film.

Več o avtorju