Skip to content

Tri smrti

Avtor: Gabriela Babnik


  • leto izida: 2019
  • št. str.: 408
  • isbn: 9789612845179
  • cena: 27,00 EUR
  • leto izida: 2019
  • št. str.: 400
  • isbn: 9789612845636
  • cena: 18,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Roman Tri smrti ima tridelno strukturo in se navezuje na knjigo Marie N‘Diaye Tri močne ženske. V prvem delu beremo glas Afričanke, Mame, katere brat se, ko jim umre mati, vrne iz Evrope. Drugi del pripoveduje o Idi, katere oče, nekdanji dopisnik za Afriko in Bližnji vzhod, je v Ouagadougouju v Burkina Fasu naredil samomor. Tretji del, ki je prepleten s prvima zgodbama, je fikcijska biografija Mariam Sankara, vdove po Thomasu Sankari, katerega truplo je bilo pred več kot tridesetimi leti vrženo na smetišče. Vse tri zgodbe tematizirajo različne tipe migracij, torej vrnitev iz Evrope v Afriko. Skozi roman sledimo niti smrti in mrtvim v življenju tistih, ki so preživeli. V prvi zgodbi je tematiziran rasistični odnos do temnopoltega moškega v evropskem okolju, zaradi česar se ta odloči vrniti v svoje izvorno okolje, pri čemer s seboj odpelje otroka, v drugem kolaps slovenske medijske krajine od devetdesetih let dalje, v tretjem delu pa obravnava žensk v revolucionarnih časih ter rivalstvo med ljubeznijo in politiko.

Recenzije

»Zame je najbolj navdihujoča Afrika, saj ugotavljam, da čedalje težje pišem v Ljubljani.«
-(Gabriela Babnik v intervjuju za AirBeletrino).

»... pronicljiva, duhovita, zelo razgledana, brezkompromisno družbenokritična …«
-(O Gabrieli Babnik iz utemeljitve Stritarjeve nagrade).

»Gre torej za ženske, ki jih zaznamujejo neprizanesljivi in pretresljivi dogodki, a jih privedejo do spoznanja, da je smiselno vztrajati in živeti.«
-(Tonja Jelen, ARS - 3. program Radia Slovenije).

O avtorju

Gabriela Babnik (1979) je pisateljica, prevajalka, literarna kritičarka in esejistka, specialistka za afriško književnost, ki jo prevaja in o kateri piše za osrednje slovenske medije in strokovne revije.Na ljubljanski Filozofski fakulteti je študirala primerjalno književnost, po študiju pa je potovala po Afriki. Najdlje se je zadržala v Burkini Faso, ki je postala navdih za večino njenih del.

Več o avtorju