Skip to content

Uroki polne lune 2

Avtor: Marjan Tomšič


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 286
  • isbn: 9789612422639
  • cena: 15,00 EUR

O knjigi

Ob »istrskem opusu« se skozi Tomšičevo pisanje preliva izrazit tok literarne fantastike, ki ga je pisatelj v zadnjih letih nadgradil z izjemno dvodelno sanjsko kroniko Uroki polne lune. Zgodba se nadaljuje v Zrečah leta 1985, kjer za dolgo mizo sedijo umetniki duha in igrajo strašno igro resnice. Tesnobna atmosfera ujetosti in bega se izkristalizira v napoved skorajšnje apokalipse in svari pred rušilno močjo nezavednih sil v človeku. Zarezi v globine človeške duše postopoma razkrivajo praplasti posameznikovega zavedanja, časa in prostora, obenem pa začrtajo prostor ostre družbene analize. Órfanova sanjska doživetja, zabeljena z unikatnimi erotičnimi utrinki, izrisujejo sugestivna pomenska polja, ki so dojemljiva zgolj ob bralčevi odpovedi razumskemu dojemanju in prepustitvi tokovom.

Recenzije

»Obsežni opus vsestranskega ustvarjalca se razteza že čez štiri desetletja in vsebuje številne zbirke novel in pripovedi, romane, satire, pravljice za odrasle in otroke, črtice, scenarije za radijske igre, drame in humoreske. Tomšič velja za odličnega poznavalca Istrske zgodovine, pogosto pa se loteva tudi znanstvene fantastike in mistike. Slednje velja tudi za dvodelno sanjsko kroniko (pred nami je njen drugi del), v kateri se osrednji junak Orfano srečuje z neznanim, nadčutnim in nerazumljenim svetom sanj, skozi katerega se razkrivajo posameznikove najbolj skrite misli in želje. Renate Štrucl«

O avtorju

Marjan Tomšič (1939) je slovenski pisatelj in kulturni delavec, ki je v letih svojega ustvarjanja  obveljal za najizrazitejšega predstavnika slovenske različice magičnega realizma, obenem pa je to avtor, ki je Istro postavil na slovenski literarni zemljevid. Napisal je deset romanov, je avtor več zbirk kratkih zgodb, mladinskih del in pravljic, radijskih iger in dramskih besedil. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada. 

Več o avtorju