Preskoči na vsebino

Uroki polne lune 2

Avtor: Marjan Tomšič

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Roman


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 286
  • isbn: 9789612422639
  • cena: 15,00 EUR

O knjigi

Ob »istrskem opusu« se skozi Tomšičevo pisanje preliva izrazit tok literarne fantastike, ki ga je pisatelj v zadnjih letih nadgradil z izjemno dvodelno sanjsko kroniko Uroki polne lune. Zgodba se nadaljuje v Zrečah leta 1985, kjer za dolgo mizo sedijo umetniki duha in igrajo strašno igro resnice. Tesnobna atmosfera ujetosti in bega se izkristalizira v napoved skorajšnje apokalipse in svari pred rušilno močjo nezavednih sil v človeku. Zarezi v globine človeške duše postopoma razkrivajo praplasti posameznikovega zavedanja, časa in prostora, obenem pa začrtajo prostor ostre družbene analize. Órfanova sanjska doživetja, zabeljena z unikatnimi erotičnimi utrinki, izrisujejo sugestivna pomenska polja, ki so dojemljiva zgolj ob bralčevi odpovedi razumskemu dojemanju in prepustitvi tokovom.

Recenzije

»Obsežni opus vsestranskega ustvarjalca se razteza že čez štiri desetletja in vsebuje številne zbirke novel in pripovedi, romane, satire, pravljice za odrasle in otroke, črtice, scenarije za radijske igre, drame in humoreske. Tomšič velja za odličnega poznavalca Istrske zgodovine, pogosto pa se loteva tudi znanstvene fantastike in mistike. Slednje velja tudi za dvodelno sanjsko kroniko (pred nami je njen drugi del), v kateri se osrednji junak Orfano srečuje z neznanim, nadčutnim in nerazumljenim svetom sanj, skozi katerega se razkrivajo posameznikove najbolj skrite misli in želje. Renate Štrucl«

O avtorju

Marjan Tomšič (1939, Rače) je eno osrednjih imen slovenske proze zadnjih desetletij. V njegovem opusu sta zaznavna dva temeljna tokova. V odmevnejšem se ukvarja z Istro, njenim bogatim izročilom in sodobno izkušnjo. V drugem, morda nekoliko manj znanem segmentu njegove proze, imamo opraviti s fantastično satiričnimi prijemi, ki po eni strani segajo v najgloblje predele človekove duše, po drugi pa ostro analizirajo družbeno realnost.

Več o avtorju