Preskoči na vsebino

Uroki polne lune 3

Avtor: Marjan Tomšič

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Roman


  • leto izida: 2013
  • št. str.: 378
  • isbn: 9789612425463
  • cena: 29,00 EUR

O knjigi

Tomšičeva trilogija Uroki polne lune je Roman Severni arhivi (1977) je osrednji in bržkone najboljši del kraljevska pot v sodobno slovensko fantastično prozo. V tretjem delu sledimo prigodam in nezgodam »karmičnega« junaka Kosterce, ki se »vica« v fantazmagoričnih pokrajinah. Oznaka fantastika tu pravzaprav nič ne pove. Knjiga je namreč neulovljiv hibrid: zajema vse od postmesijanske apokaliptike do spiritualističnega antiromana, od literarnega lunaparka do neošamanske pravljice, od erotomaničnih halucinacij do etno-grozljivke. Zato je Tomšičeva proza – tako kot se za »dobro« literaturo spodobi – vselej onstran preprostega družbenopolitičnega alegorema. Ker pa gre v zadnji instanci za literarno sanjsko knjigo, ki je ne more dešifrirati še tako potenten ratio, knjiga pravzaprav »razlaga« sanje svojih bralcev: njeno nezavedno se vpisuje v nezavedno tistega, ki jo bere. Nevarna knjiga!

Recenzije

»Marjan Tomšič (1939) je eno osrednjih imen sodobnega slovenskega pripovedništva in eden najbolj ustvarjalnih slovenskih pisateljev zadnje tretjine 20. stoletja, kar – predvsem s trilogijo Uroki polne lune – ostaja tudi v prvem desetletju novega tisočletja. Na začetku ga je izrazito privlačila znanstvena, pa tudi sanjska fantastika; elemente psihofantastike je vpletel že v prvenec satiričnih pripovedi, Krog v krogu (1968), povsem pa se je razmahnila v fantastičnih pripovedih z naslovom Onstran (1980). V osemdesetih in prvi polovici devetdesetih let je napisal dela, ki z današnje perspektive najbrž predstavljajo osišče njegovega literarnega ustvarjanja (Olive in sol, Šavrinke, Kažuni, Oštrigeca, Zrno od frmentona) in so v slovensko literarno zavest zasidrala Istro ter bila deležna velike medijske odmevnosti; to pa ne samo zaradi dejstva, da je takrat v luči utrjevanja narodne identitete med slovenskim bralstvom naraslo zanimanje za obrobno, regionalno eksotiko, pač pa je poseben tip pisateljeve fantastike bralce očaral z nenavadno zgodbo in pridihom arhaičnosti, ki nosi v sebi nacionalno specifiko. Zadnja leta se Tomšič vrača k svojim literarnim začetkom, in sicer s skoraj 1000 strani obsežno sanjsko kroniko, romaneskno trilogijo z naslovom Uroki polne lune (2008, 2009, 2012). Uroki so neke vrste literarni eksperiment in gotovo eden izmed vrhuncev sodobne slovenske fantastične proze. Čeprav gre za sanjske prigode s številnimi nepričakovanimi zasuki, ti vseskozi stopnjujejo občutja tesnobe, ujetosti, bega, kot da bi šlo za trenutek pred apokalipso. Z občutkom za literariziranje je Tomšič prefinjeno prepletel pisateljsko imaginacijo in njene ustreznice v naši vsakdanji realnosti in tako prek simbolne govorice zarezal v najgloblje plasti človekovega zavedanja, s tem pa segel tudi v drobovje izhodiščnega časa in prostora. (Eva Vrbnjak; Bukla)«

O avtorju

Marjan Tomšič (1939, Rače) je eno osrednjih imen slovenske proze zadnjih desetletij. V njegovem opusu sta zaznavna dva temeljna tokova. V odmevnejšem se ukvarja z Istro, njenim bogatim izročilom in sodobno izkušnjo. V drugem, morda nekoliko manj znanem segmentu njegove proze, imamo opraviti s fantastično satiričnimi prijemi, ki po eni strani segajo v najgloblje predele človekove duše, po drugi pa ostro analizirajo družbeno realnost.

Več o avtorju