Skip to content

Užitek v tekstu

Avtor: Roland Barthes

Prevod: Špela Žakelj

Del zbirke: Koda

Kategorija: Humanistika in družboslovje, Razprodane knjige


  • leto izida: 2013
  • št. str.: 178
  • isbn: 9789612425562
  • cena: 24,00 EUR

O knjigi

Brez pisave ni civilizacije, kot jo poznamo. A koliko pravzaprav vemo o pisavi kot ročni veščini zarisovanja znakov, o njenem razvoju, njenih metamorfozah in njenem pomenu za razvoj človeštva? Roland Barthes, eden ključnih francoskih mislecev 20. stoletja, je v dveh komplementarnih knjigah, v Variacijah o pisavi in Užitku v tekstu, napisal poglobljeno in vse do danes nadvse popularno obravnavo zgodovine pisave in logike teksta. Barthesa obseda notranje zgodovinsko protislovje pisave, ki je instrument moči in segregacije, obenem pa nasladna praksa, povezana z nagonskimi globinami telesa in najbolj subtilnimi umetniškimi izdelki. Prav premenam užitka, zadovoljstva in naslade v povezavi s pisanjem je namenjeno delo Užitek v tekstu.

Recenzije

»Barthes piše kapsule in se izmika interpretaciji, pravzaprav poskuša onemogočiti bralca, ki si lahko privošči, da izpusti nekaj deset strani Vojne in miru, da bi hitreje sledil dogodku. Če pa to stori pri njem, bo izgubil del teksta, zakaj tu je pomenljivo vse; celo pristavek o aristokratskem branju bo bralca odtegnil od teksta, saj bo moral sam domisliti, kam avtor s tem meri. Knjiga, ki ostaja po 40 letih še vedno kraj užitka, pri kom tudi naslade. (Bernard Nežmah, www.mladina.si)«

O avtorju

Roland Gérard Barthes (1915–1980) se je rodil v Cherbourgu v Franciji. Bil je filozof in teoretik. Njegova dela so zaznamovala številne šole in sodobne misli, med njimi strukturalizem, semiotiko, literarno vedo in sodobno antropologijo.

Več o avtorju