Skip to content

V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta

Avtor: Nejc Gazvoda


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 284
  • isbn: 9789612422530
  • cena: 19,99 EUR
  • leto izida: 2009
  • št. str.: 284
  • isbn: 9789612424411
  • cena: 9,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta je zmešana knjiga, najprej ker je sijajna mešanica odpičenih zgodb, potem pa ker je skoraj boleče umešana naravnost v življenje, v svet, v ulico, kjer je glavni pripovedovalec ravno diplomiral in je vse skupaj pripravljeno na novo poglavje, na nove avanture in predvsem na uspeh. Ampak zgodi se, da je en sosed morilec, drugi manični ljubitelj pajkov, oče v prostem času strelja gumijaste medvedke, mlada soseda pa pri odprtem oknu maha z razkošnimi joški. To je knjiga o ulici, kjer je na videz vse prav, ampak je hkrati vse narobe, zato hura! Za konec sveta, to katastrofo je treba pošteno proslaviti.

Recenzije

»Tretji roman mladega pisatelja generacije osemdesetih let se tudi tokrat ne more upreti mikavnim čarom fantastičnega, grotesknega in skrivnostnega. Stična točka na videz nepovezanih fragmentov, drobnih tokov zavesti, ki jih pripoveduje več prvoosebnih pripovedovalcev in se postopoma sestavljajo v napeto zgodbo, je ulica nenavadnega imena, Ulica Ivana Modrasa, v kateri živijo Gazvodovi junaki. Ponovno se srečamo s pestro paleto posebnežev, od običajnih predstavnikov zablojene generacije do shizofrenikov, morilcev in pijancev ter celo človeka, ki se zaljubi v pajkovko in ji zato žrtvuje svojo nesojeno partnerko. Poleg ulice se skozi roman namreč počasi spleta gosta mreža grozečih pajkov, ki kot lajtmotiv romana najverjetneje utelešajo freudovski koncept »grozljivega« (das Unheimliche). S premišljenimi rezi in skrbno sestavljenimi pripovednimi enotami avtor popelje bralca na potovanje, ki ga ne bo mogoče tako zlahka pozabiti. Ana Geršak«

O avtorju

Nejc Gazvoda (1985, Novo mesto) je pisatelj in režiser. Za svoje prvo delo, zbirko kratke proze Vevericam nič ne uide, je 2006 prejel nagrado Dnevnikova fabula za najboljšo zbirko kratke proze ter nagrado zlata ptica. Njegov drugi roman Sanjajo tisti, ki preveč spijo je izšel leta 2007, leta 2009 je sledil še roman V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta.

Več o avtorju