Skip to content

Ženske ikone 20. stoletja, 1.del

Avtor: Svetlana Slapšak

Del zbirke: Posebne izdaje

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 2000
  • št. str.: 123
  • isbn: 9789616298087
  • cena: 2,09 EUR

O knjigi

Ženske ikone 20. stoletja so knjiga, v kateri so skladno združeni vsi Svetlanini interesi in odlike. To je vznemirljiva in odkrita knjiga. Njena avtorica ne trdi, da so »ikone«, ki jih je izbrala, edini možni izbor. Knjiga daje bodisi njeni avtorici bodisi komu drugemu možnost, da še naprej zbira »ženske ikone«. V tem smislu je izbor imen, oseb, predmetov, pojmov in pojavov, povezanih z žensko kulturo 20. stoletja, hkrati arbitraren in nearbitraren. Odsotnost vrednostne hierarhije bo pri mnogih bralcih vzbudila začudenje. Vendar je »ženska kultura« pregnana iz prevladujočega »uradnega«, torej moškega vrednostnega sistema in potisnjena v »podzemlje« demokratskega vsakdana. P. S. Knjiga je izšla pod okriljem Urada za žensko politiko.

Recenzije

»V knjigi je zbranih šestdeset antropoloških esejev, ki analizirajo kulturne podobe 20. stoletja. Ikone, ki jih obravnava avtorica, so po svoji naravi zelo raznorodne, a bi jih lahko razdelili v dve skupini. Na eni strani so tako predmeti oz. osebe, ki jih ponavadi asociativno povezujemo z ženskami oz. ženskostjo in jih imamo zaradi navidezne samoumevnosti zmotno za nenastale in univerzalne - npr. spodnje perilo, parfum, torbica, manekenka, tajnica ... Avtorica s poglobljeno in razvejeno analizo pokaže njihov zgodovinski in kulturni kontekst ter dekonstruira njihov vsakdanji pomen. Na drugi strani pa so tisti pojavi oz. osebnosti, ki ostajajo prezrti - npr. feministka, poslanka, partizanka, Virginia Woolf, Gertrude Stein ... Če je prva skupina svoj status ikone pridobila zaradi prepoznavnosti, si ga druga zasluži zaradi pomembnosti. Ženske ikone 20. stoletja so delo, ki zgovorno priča o tem, da je naloga sodobnega feminizma tudi boj za (nove) pomene. Obvezno branje za vse feministke! Maša Ogrizek«

O avtorju

Svetlana Slapšak (1948) je kritičarka, znanstvenica, antropologinja in doktorica antičnih študij. Je avtorica številnih del s področja antropologije, lingvistike, klasičnih študij, študij spola, balkanologije in komparativistike. Objavila je več kot 50 knjig, preko 400 znanstvenih študij in več kot 1000 esejev.

 

Več o avtorju