Skip to content

Zgodbe, ki to niso

Avtor: Robert Musil

Prevod: Ana Jasmina Oseban, Stana Anželj, Štefan Vevar

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Kratka proza, Razprodane knjige


  • leto izida: 2012
  • št. str.: 220
  • isbn: 9789612425050
  • cena: 24,00 EUR

O knjigi

Dela Roberta Musila slovenskim bralcem še niso dostopna v celoti, na knjižnem trgu pa so prisotna le v manjši meri. Pričujoča zbirka poskuša zapolniti to vrzel in v novem prevodu podaja predvsem krajša besedila velikega avstrijskega romanopisca. Večji del zgodb iz te knjige je bil izbran iz časopisov in revij, v katerih je Musil objavljal med letoma 1902 in 1933. Naslov knjige – Zgodbe, ki to niso – izhaja iz zbirke, ki jo je Musil leta 1935 v Zürichu sam objavil pod naslovom Zapuščina za časa življenja, oznaka pa se nanaša predvsem na pripovedni postopek: Musil tu veliko pripoved razdrobi v jezikovno dovršene miniature, posamične observacije, ki vzbujajo vtis fotografskih študij. Pred nami so mojstrsko izpisane pripovedi o zločinih in strasteh, pa tudi o povsem vsakdanjih prigodah, tudi iz sveta živali, ki se nemalokrat vedejo bolj človeško od ljudi. Knjigo zaokrožujejo pripovedni fragmenti in aforizmi iz pisateljeve zapuščine.

Recenzije

»Musil je avstrijski in evropski klasik (1880–1942), ki je v slovenščini najbolj znan po svojih dveh delih, Zablodah gojenca Törlessa (1906, pri nas je izšel v okviru Sto romanov) in nedokončaneem mega romanu Mož brez posebnosti, ki je izvirno izšel v več zvezkih (1930, 1933, 1943 in 1952), pri nas pa leta 1962 v prevodu Janeza Gradišnika. Pri nas je nazadnje, leta 1992, izšla njegova zbirka kratkih zgodb Tri ženske, v ta žanr pa spada tudi pričujoča knjiga Zgodbe, ki to niso, ki izhaja iz zbirke Zapuščina za časa življenja iz leta 1935, pokriva pa Musilovo ustvarjanje od začetka stoletja pa do 1933. V njej so v več sklopih nanizani: najprej stilistične miniaturke, ki skupaj predstavljajo Musilovo literarno modernistično poetiko, potem razni pripovedni fragmenti, na koncu pa še Musilovi aforizmi ter avtobiografske zabeležke. Zgodbe, ki to niso so s svojimi spremnimi opombami in komentarju k izboru (to je napisal Walter Fanta) tudi neke vrste študijskega izdaja (intepretacija del je prepuščena bralcem ali študijskim skupinam). (Samo Rugelj; Bukla)«

O avtorju

Robert Musil (1880–1942, Celovec, Avstrija) je eden osrednjih nemško pišočih pisateljev 20. stoletja. Musil se je večino svojega življenja posvečal predvsem obsežnemu časovnemu romanu, katerega prva knjiga je izšla pod naslovom Mož brez posebnosti. Kritiki so roman navdušeno sprejeli, primerjali so ga z Mannovo Čarobno goro, Joyceovim Uliksesom in Proustovim Iskanjem izgubljenega časa. Posthumna izdaja Moža brez posebnosti, vključno z nadaljevanjem iz zapuščine, je Musilu naposled prinesla svetovno slavo.

Več o avtorju