Skip to content

Mednarodna Pretnarjeva nagrada Alešu Štegru

Mednarodna Pretnarjeva nagrada Alešu Štegru

Prejemnik letošnje že 18. mednarodne Pretnarjeve nagrade, častnega naslova »ambasador poezije, slovenske književnosti in jezika«, je naš sodelavec Aleš Šteger, programski direktor, odgovorni urednik zbirke Koda in umetniški vodja festivala Dnevi poezije in vina. 

Aleš Šteger (1973) je pesnik, pisatelj, urednik in generator številnih knjižnih in kulturnih pobud. Z več kot trideset prevedenimi izvirnimi knjigami in številnimi nagradami je eden mednarodno najbolj uveljavljenih slovenskih avtorjev. Leta 2017 je postal redni član Nemške akademije za jezik in pesništvo, je pa tudi nosilec častnega naziva Chevalier dans le ordre des Arts et des Lettres (vitez reda umetnosti in leposlovja), ki ga podeljuje Republika Francija, ter redni član berlinske Akademije umetnosti.

Šteger je soustanovitelj in umetniški vodja Dnevov poezije in vina, enega največjih in najprepoznavnejših 
mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope. Aktivno je vpet tudi v organizacijo mednarodnega 
festivala literature sveta Fabula ter mednarodno pesniško platformo Versopolis. Enkrat letno na izbranem kraju po svetu izvede pisateljski performans Na kraju zapisano, kjer poskuša v enem dnevu »brez pripomočkov zapisati tisto, kar ga navdihne na nevralgični točki določenega mesta«.

Mednarodna Pretnarjeva nagrada je osrednja slovenska zahvala s častnim naslovom »ambasador slovenske književnosti in jezika« ki jo na pobudo pesnika Iva Stropnika že od leta 2004 v partnerski organizaciji književne asociacije Velenika in Velenjske knjižne fundacije na Lirikonfestu Velenje za trajnejše, večletne ali enkratne pomembne prispevke pri mednarodnem književnem povezovanju oz. uveljavljanju slovenske literature in jezika v tujini tistim zaslužnim posameznikom, ki si po svetu v duhu dr. Toneta Pretnarja svetovljansko prizadevajo za seznanjanje s slovensko literaturo, slovenskim jezikom in slovenskimi književniki.