Skip to content

Preminil je Gerhard Roth, avtor prve knjige, ki je v prevodu izšla pri Beletrini

Preminil je Gerhard Roth, avtor prve knjige, ki je v prevodu izšla pri Beletrini

V torek, 8. februarja 2022, je preminil avstrijski pisatelj, dramatik in esejist Gerhard Roth, avtor romana Zimsko potovanje, prve knjige, ki je izšla pri Beletrini leta 1996, zaradi česar nas nanj vežejo dragoceni spomini.

Gerhard Roth, rojen leta 1942 v Grazu, velja za enega najvidnejših pisateljev povojne avstrijske proze. Za svoje bogato delo je prejel številne nagrade, med drugimi tudi nagradi Alfreda Döblina in Jakoba Wassermanna ter nagrado Bruno-Kreisky.

Pri nas izdan prevod njegove knjige Zimsko potovanje spada med Rothovo zgodnejšo prozo in predstavljala individualistični uvod v družbenokritični ciklus sedmih knjig, ki jih je začel pisati na začetku osemdesetih. V njih se drugače kot v svojih »potovanjskih romanih«, katerih dogajanje je postavljeno daleč od provincialne avstrijske ozkosti, vrača domov k brezkompromisni umetniški analizi temnih plati avstrijske mentalitete.

Gerhard Roth je bil izredno plodovit pisatelj, ki je zase pravil, da je »obseden s pisanjem«, kar se je tekom njegovega ustvarjanja kazalo v raznolikosti in obsežnosti njegovega dela. Svoj pečat je pustil v najrazličnejših literarnih zvrsteh.