Skip to content

Simpozij ob 100-letnici rojstva portugalskega nobelovca Joséja Saramaga

Simpozij ob 100-letnici rojstva portugalskega nobelovca Joséja Saramaga

Vljudno vas vabimo na simpozij ob 100-letnici rojstva portugalskega nobelovca Joséja Saramaga, ki bo potekal 7. in 8. marca 2022 v atriju ZRC SAZU.

José Saramago (1922–2010) se je rodil v Azinhagi na Portugalskem. Bil je pisatelj, dramatik, novinar in kolumnist. Napisal je več kot trideset literarnih del. Leta 1998 je prejel Nobelovo nagrado za književnost. Pri založbi Beletrina sta izšli njegovi knjigi Leto smrti Ricarda Reisa in Kameni splav.

Simpozij se bo začel v ponedeljek, 7. marca, ob 11. uri s pozdravnim nagovorom Vlaste Vičič z Javne agencije RS za knjigo. Temu bo sledilo predavanje dr. Carlosa Reisa z naslovom The afterlife of José Saramago: literary and social thought. Med 12.30 in 13.15 boste lahko prisluhnili predavanju dr. Barbare Juršič, priznane slovenske prevajalke iz portugalskega jezika in raziskovalke na področju portugalske književnosti, ki bo imelo naslov Ženski liki v Saramagovem romanu Leto smrti Ricarda Reisa. Med 15.00 in 16.30 bo potekala okrogla miza, pri kateri bodo sodelovali dr. Carlos Reis, dr. Barbara Juršič in Mitja Čander ter Alja Kraševec kot povezovalka. Prvi dan simpozija se bo sklenil ob 19. uri, ko bo v Atriju koncert portugalskega fada v izvedbi zasedbe Mascara quartet.

V torek, 8. marca, bo od 15. ure dalje potekalo branje odlomkov iz del Joséja Saramaga v slovenščini in portugalščini. Sodelovali bodo člani Društva slovensko-portugalskega prijateljstva ter študentje z lektorata portugalskega jezika na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, vabljeni pa tudi vsi ljubitelji Saramaga, da se nam pridružite na bralnem maratonu.

Simpozij bo potekal v slovenščini, angleščini in portugalščini. Vabljeni!