Skip to content

Zaključek natečaja Espressne zgodbe

Žirija Espressnih zgodb, ki jo sestavljajo Lara Paukovič, Aljaž Koprivnikar in Urška Bračko, je za zmagovalno zgodbo omenjenega literarnega natečaja izbrala Soledad avtorice Ajde Bračič. Ta bo za nagrado prejela kavni aparat De'Longhi Magnifica Evo ter objavo na beletrina.si. 
Nagradili bomo tudi drugouvrščeni kratki zgodbi Kavelj 23 Tatjane Plevnik in Družinski recept za kavo Petre Kampl Petrin.

Žirija za objavo predlaga tudi zgodbe Vonj po ljubezni Tatjane Plevnik, Vsakdanjik, kot zgodba kave avtorja Martina Cvetka ter zgodbo Anastazije Gračner.

»Izbrana zgodba vsebinsko in strukturno najbolje izkorišča kavno tematiko. V dogajanje nas vpelje in medias res, z opisovanjem procesa rasti kavovca – motiv, ki simbolizira kontinuiranost, trdnost. Slog je literaren, dovršen; a hkrati ne pretenciozen, prenapihnjen. Kljub omejenemu obsegu avtor_ica uspešno izriše dramaturški lok in podaja zgodbo, ki ostaja odprta za interpretacijo. Ob podobah, ki se navezujejo na kavo, se ustvarja intimna, topla atmosfera, v ozadju pa zaznamo tudi časovno dimenzijo človekovega življenja: na eni strani minevanja, na drugi hotenja. Kavovec ima za protagonistko simboličen pomen: je sredstvo doseganja sveta tam zunaj,« je odločitev žirije utemeljila Lara Paukovič.

Vse izbrane zgodbe že lahko preberete na našem portalu.