Skip to content

Harmonikarjev sin

Avtor: Bernardo Axtaga

Prevod: Marjeta Drobnič

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2006
  • št. str.: 488
  • isbn: 9789612420635
  • cena: 15,00 EUR

O knjigi

Harmonikarjev sin je roman o umrlem harmonikarjevem sinu, ki ga piše pisatelj in hkrati pokojnikov najboljši prijatelj. Smrt se zgodi v Ameriki. Po smrti izroči vdova pisatelju knjigo, ki jo je pokojni pisal v baskovskem jeziku. Ker pa nihče od njegovih svojcev ne razume tega jezika, prosijo pisatelja, da jo prevede. V knjigi tako spremljamo izpoved umrlega, ki jo pripoveduje pisatelj ob tem, ko prevaja knjigo. Zgodba se vrti okoli harmonikarjevega umrlega očeta, ki je bil udeleženec španske državljanske vojne. Mesto dogajanja je vas Obaba v Baskiji, kjer je junakov oče v času vojne zagrešil številna kriminalna dejanja, zaradi česar je bil tudi več let zaprt. Nekaj let po vojni je bil izpuščen, doletela ga je splošna amnestija. Po vrnitvi iz zapora se je mož preselil v Ameriko in si tam ustvaril družino.

Recenzije

»»Ton, v katerem je roman izpisan, je elegičen, rahlo nostalgičen, mestoma melanholičen, ravno to pa nezadržno privlači bralca, da se ne more odtrgati od teksta.« (Tea Štoka, Delo)«

O avtorju

Bernardo Atxaga (1951, Asteasu, Španija) je baskovski pisatelj, pesnik in prevajalec, ki je za svoja dela prejel prestižne nagrade, med njimi državno kritiško nagrado za najboljše prozno delo v baskovskem jeziku za roman Dnevi Nevade. Njegova dela so prevedena v več kot 20 jezikov.

Več o avtorju