Skip to content

Osamljeni mož

Avtor: Bernardo Atxaga

Prevod: Marjeta Drobnič

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 1998
  • št. str.: 417
  • isbn: 9789616211598
  • cena: 12,52 EUR

O knjigi

Osamljeni mož je roman, v katerem se v nekaj bliskovitih dneh razreši vprašanje izpraznjenega bivanja, v katero je že leta ujet glavni junak, Carlos, nekdanji član baskovske oborožene organizacije, in sicer s skrajno preizkušnjo neposredne smrtne nevarnosti in s tem tudi možnostjo izbiranja. Carlos izzove smrt, ko v hotelu, ki ga vodi skupaj s prijatelji, skrije najbolj iskana baskovska aktivista. Stvari se zapletejo, in vse kaže, da je Carlosa nekdo ovadil. Glavni junak se znajde na ozemlju Strahu, v mreži, kjer šteje pravilno časovno razporejanje in veljajo posebna pravila igre, a se navsezadnje izkaže, da vprašanje preživetja ali smrti pravzaprav tiči nekje drugje.

Recenzije

»\Osamljeni mož ni popolna knjiga. Začne se prepočasi in konča tako, da moramo konec prebrati še enkrat in preveriti, ali smo ga prav razumeli. A tudi zaljubljamo se ne v popolne ljudi, ampak raje v tiste, ki nas pripeljejo do novih spoznanj o ljubezni in nas samih. In Osamljeni mož odlično prikaže, kako slepa je lahko ljubezen do tistega, kar se nam zdi prav. Čeprav počnemo reči, v katere verjamemo, lahko ravnamo narobe. In napaka je še večja, če z njo prizadenemo tudi druge, ne le sebe. Osamljeni mož je opomin, da moramo paziti, v kaj verjamemo. Zato ga vedno znova ne berem le sam, ampak ga dajem v branje tudi tistim, katerim verjamem, da so mi blizu.\ (Andrej Blatnik, Bukla)«

O avtorju

Bernardo Atxaga (1951, Asteasu, Španija) je baskovski pisatelj, pesnik in prevajalec, ki je za svoja dela prejel prestižne nagrade, med njimi državno kritiško nagrado za najboljše prozno delo v baskovskem jeziku za roman Dnevi Nevade. Njegova dela so prevedena v več kot 20 jezikov.

Več o avtorju